Cartoful, cel mai mare duşman al siluetei tale

1 2 jpg jpeg

Alimentele bogate în glucide precum smochinele, pâinea, cartofii sau produsele de patiserie sunt un real pericol pentru silueta ta. Acestea cresc valoarea glicemei şi favorizează apariţia inesteticului colăcel din jurul taliei.

Cartoful este unul din alimentele preferate ale românilor care poate fi gătit în foarte multe combinaţii şi servit la orice masă a zilei. Cea mai frecventă formă de consum fiind varianta un pic mai nesănătoasă şi anume prăjirea lui în ulei.

Această legumă nu conţine doar carbohidraţi, ci are şi o valoare crescută pe multe pieţe în dezvoltare. Este considerat că, fiind a treia sursă importantă de hrană pentru planetă, ar putea contribui semnificativ la asigurarea hranei şi reducerea sărăciei în ţările în dezvoltare.

Puţini sunt cei care ştiu că prima ţară unde au apărut cartofii prăjiţi este Belgia unde populaţia avea două surse sigure de hrană şi anume peştele şi cartoful.

Citeşte şi: Sucul de cartof, un pansament gastric

România ocupă locul 3 în Europa la obezitate

Cu siguranţă că şi cartoful contribuie la acest clasament. Combinaţia nefastă în care alegem să îl consumăm este responsabilă de surplusul de kilograme care ne plasează pe un loc fruntaş în acest clasament. Dacă ar fi consumat în stare crudă această legumă nu ar fi atât de nociv cum devine prin prăjire sau prin combinarea cu carnea.

Conţine substanţe benefice organismului precum vitaminele (C, B6), mineralele (potasiu, magneziu, zinc, fosfor, fier), apă (80%), proteine, antioxidanţi, grăsimi, carbohidraţi. Aceşti compuşi au rolul de a regla tensiunea arterială, protejează ADN-ul, previn bolile cardivasculare, ajută la menţinerea articulaţiilor şi masei osoase, menţine un sistem digestiv sănătos.

Modalităţi de preparare benefice

Pentru a te putea bucura de nutrimenţii conţinuţi de cartof, se recomandă prepararea cartofilor prin fierbere sau coacere. Faptul că noi îi consumăm cel mai des preparaţi prin prăjire îi transformă într-un element extrem de nociv pentru sănătate, având în vedere cantitatea ridicată de grăsimi pe care o obţin odată cu prăjirea.

Un cartof copt de mărime medie are 145 calorii, 3 grame de proteine de cea mai bună calitate, 33 grame de amidon, 0,15 grame de grăsime, aproximativ 1/3 din necesarul zilnic al unui adult de vitamina C, vitamine din grupul B, acid folic, fibre şi fier.

Află care sunt leacurile străvechi cu cartof AICI

Dezavantajele prăjirii

Alimentele prăjite îngroaşă arterele şi favorizează apariţia atacurilor cerebrale şi a Alzheimer-ului.

Majoritatea alimentelor prăjite conţin monoglutamat de sodiu, transformând legumele vii în hrană moartă. Carnea prezentă pe piaţă este plină de hormoni de creştere care prin prăjire devin şi mai greu de digerat dar şi mai nocive.

Prin prăjire, alimentele pot să provoace inflamaţii, ceea ce favorizează probleme cu încheieturile în timp.

Cartofii prăjiţi din comerţ absorb o cantitate mai mare de ulei de rapiţă pe care ulterior organismul o transformă în depozite de zahăr în organism, un real pericol al sănătăţii şi siluetei tale.

Alimentele care sunt procesate termic sau chimic, dar mai ales prin prăjire se descompun foarte greu, de multe ori rămânând depozitate în organism pe perioade extrem de lungi.