Calendarul plantelor medicinale de vară
Florile de salcâm - Perioada recoltării: iunie
Tinctura: o prepari din câteva flori uscate, macerate în 100 ml de alcool de 70%, timp de zece zile. Se bea zilnic, o lună, în caz de stres, migrene sau de depresie.
: o obţii dintr-o linguriţă de flori pisate, peste care torni
250 ml de apă clocotită. Calmează arsurile de stomac şi tusea.
Ceaiul: fierbi 200 ml de apă, în care pui o lingură de flori uscate. Se beau două-trei căni pe zi. Ajută în cazul tulburărilor de memorie şi în caz de gastrită.
PONT: Ceaiul de salcâm este un foarte bun antiacid, băut neîndulcit.
Rostopasca - Perioada recoltării: iunie
Infuzia: pui o lingură de flori şi de frunze mărunţite, într-o cană cu apă clocotită. O poţi bea de două-trei ori pe zi, în caz de afecţiuni ale bilei şi ale ficatului.
pui 50 de grame de plantă în 200 ml de alcool de 70% şi laşi 14 zile la macerat. Pui o picătură, de trei ori pe zi, la o cană cu apă, dacă ai insomnii.
Sucul: storci tulpinile proaspete ale plantei. Dacă ai negi, aplici un tampon cu suc.
PONT: Pui câteva picături de suc pe pleoape, contra cearcănelor.
Muşeţelul - Perioada recoltării: iunie, iulie
pui două linguri de flori la 250 ml de apă. Se bea de trei ori pe zi, în caz de colici, gastrită, dureri menstruale sau ulcer.
Tinctura: se obţine din 30 de grame de flori pisate, din 20-30 ml de alcool de 70% şi 200 ml de ulei. Vindecă rănile, eczemele şi varicela.
Gargara: pui trei linguri de flori, peste care torni o cană cu apă fiartă. Tratează abcesele, infecţiile şi gingiile inflamate.
Dacă vrei un păr mătăsos, este indicat să-l clăteşti cu un litru de apă cu muşeţel (patru-cinci pliculeţe).
Menta - Perioada recoltării: iunie, iulie
Ceaiul: patru căni cu ceai, neîndulcit, pe zi, până la vindecare, în caz de indigestie, de balonare şi de deshidratare. Îl obţii din o linguriţă de frunze uscate, la 200 ml de apă fierbinte.
Băile: fierbi 250 de grame de frunze de mentă, în doi litri de apă şi pui în cadă, în caz de reumatism.
o cură de o săptămână, trei căni, zilnic, este foarte eficientă în caz de astm, boli de pancreas sau dismenoree.
Pont: Folosită după fiecare masă, soluţia obţinută dintr-o lingură de frunze de mentă cu alcool de 60% înlătură mirosul neplăcut al gurii.
Pelinul - Perioada recoltării: iulie, august
îl prepari dintr-o lingură de frunze măcinate, peste care torni o cană cu apă clocotită. Creşte pofta de mâncare, scade febra, tratează durerile de cap şi constipaţia.
Infuzia: pui o linguriţă de flori de pelin într-o cană cu apă fiartă. Se foloseşte împotriva viermilor intestinali, a bolilor de ficat şi a edemului renal.
Dacă eşti însărcinată, nu este indicat niciun tratament cu pelin, deoarece stimulează contracţiile uterine.
Sunătoarea - Perioada recoltării: iunie, iulie, august
se obţine din amestecul a 40 de grame de flori, cu 500 ml de alcool de 60% şi se bea de trei-patru ori pe zi. Indicată în nervozitate, insomnii şi depresie.
fierbi două linguri de flori la 200 ml de apă şi o bei neîndulcită, câte două-trei căni pe zi. Tratează gastrita, ulcerul şi hepatita cronică.
Cataplasmele: pui două linguri de flori la 100 ml de apă. Îmbibi un tampon şi-l aplici pe răni şi dacă ai usturimi.
Uleiul de sunătoare te scapă de arsurile solare. Ca să-l obţii, laşi un pumn de flori într-un vas cu ulei de gătit, la soare, timp de o săptămână.
Gălbenelele - Perioada recoltării: iulie, august
timp de o lună, bea trei-patru căni cu ceai, neîndulcit, pe care îl obţii din două linguriţe de flori, la o cană cu apă. Luptă eficient cu anemia, cu osteoporoza şi cu bolile de ficat.
se obţine dintr-un pumn de flori, peste care torni o jumătate de litru de alcool de 70%. Extern, este eficientă în ulcer varicos, acnee, răni, micoze, iar intern în gastrită, ulcer şi pentru femeile aflate la menopauză.
O cană de infuzie, băută înainte de masă, este ideală în curele de slăbire, pentru că accelerează arderile.
Coada-şoricelului - Perioada de recoltare: iunie, iulie, august
îl obţii dintr-o lingură de flori, la 250 ml de apă. Se beau trei căni pe zi, în caz de hepatită, colici, boli ale măduvei osoase, gastrită şi de astm.
torni peste 100 de grame flori alcool de 40%, după care laşi la soare, 14 zile. Intern, este bună în anorexie, cistită, enterocolite, iar extern pentru eczeme, plăgi şi arsuri.
Pont: O cană cu ceai de coada-şoricelului, băută în fiecare seară, te ajută să scapi de migrene.