Caisele ajută vederea
Potrivit nutriţioniştilor, o caisă de dimensiune medie furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Acestea scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare, cancerul de colon şi de stomac.
Îmbunătăţesc vederea
Vitamina A pe care o găsim în caisă este substanţa care ajută la îmbunătăţirea vederii, prin contribuţia la refacerea pigmenţilor sensibili la lumină. Aşadar, se poate spune că o cură de caise ne ajută ochii.
Scad aciditatea stomacului
Dacă suferiţi de hiperaciditate, mâncaţi caise şi piersici, ne sfătuiesc specialiştii. Acestea reduc hiperaciditatea şi previn demineralizarea organismului. Chiar dacă sunt acide la gust, sărurile minerale din fructe reglează secreţia sucurilor digestive, secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism.
Previn anemia
Un consum zilnic de caise, mai ales în anotimpul cald, reduce semnificativ riscul de leşin, provocat de deshidratare, hipocalcemie sau anemie. Conţinutul relativ bogat în calciu, fier şi apă este doar unul dintre secretele prevenirii leşinului din aceste cauze.
Sursă importantă de potasiu
Prin conţinutul lor, caisele pot reface echilibrul dintre sodiu şi potasiu. 100 g caise furnizează 320 mg potasiu. Datorită potasiului, aceste fructe contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos
Calmează foamea
Caisele calmează rapid senzaţia de foame şi conţin puţine calorii. De aceea sunt indicate în curele de slăbire: 100 g de caise ne oferă doar 28 de calorii. Pentru a profita la maximum de toate aceste proprietăţi, fructele trebuie consumate crude.
Atenţie la caisele uscate!
Comparativ cu fructele crude, cele uscate sunt mult mai bogate în zahăr şi calorii. În 100 g caise proaspete se găsesc 7-8 g zahăr, în timp ce în aceeaşi cantitate de fructe uscate sunt 36 g zahăr şi în jur de 300 de calorii.
Aşadar, atenţie la kilogramele în plus care pot apărea. Consumate, însă, cu moderaţie, fructele uscate sunt sursă bună de potasiu, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2, C.