Beneficiile muşeţelului
În aroma a două sau trei căni de ceai de muşeţel băute zilnic vei găsi mai mult decât simpla relaxare a musculaturii. Florile de muşeţel conţin uleiuri volatile şi flavonoide, substanţe puternic antioxidante.
Uleiurile volatile calmează pielea iritată şi, pentru că are 10% chamazulenă, un ulei special, are şi efect antiinflamator, decongestionant. De aceea este benefic în caz de dismenoree, enterocolite şi colici abdominale. Pentru a conserva uleiul volatil o perioadă cât mai lungă de timp, e bine să-l păstrezi la întuneric, în recipiente bine închise.
Infuzie pentru probleme digestive
În bolile aparatului digestiv, muşeţelul are efect antiseptic. Tot cu infuzie de muşeţel sunt uşor de tratat inflamaţiile mucoaselor din tractul digestiv, gastritele, colitele, constipaţiile sau enterocolitele.
O prepari din 10 g de flori, echivalentul unei linguri rase, pe care le opăreşti cu 200 ml de apă. Menţii infuzia la temperatura fierberii timp de un minut, apoi o filtrezi după 15 minute. O bei în cantităţi mici, treptat, în timpul zilei, pe nemâncate sau, pentru a combate constipaţia, sunt eficiente băile cu această infuzie.
Leac aromat pentru copii
Printre afecţiunile bebeluşilor se numără colicile. Infuzia de muşeţel cu fructe de chimen în doze mici, de câte o linguriţă, poate face minuni. În plus, pentru prevenirea şi calmarea eritemelor (roşeaţă sub formă de pete apărută pe corpul sugarilor) sunt foarte bune băile cu ceai de muşeţel. Vei observa imediat efectele antiseptice, antiinflamatoare, ale băilor generale cu infuzie din 50 g de amestec de muşeţel, isop şi răchitan.
Calmează puseele bolii Zona Zoster
Amesteci 10 g de flori de muşeţel şi 20 g de flori de rozmarin şi faci o infuzie din una-două linguri de amestec la o cană de apă. Cu această infuzie se pregătesc comprese pe care le aplici pe zona afectată de boală câte 15 minute, de trei ori pe zi. Pentru că puseele se pot repeta şi de două ori pe săptămână, vei continua tratamentul local timp de o lună, din două în două zile. Este bine să alternezi compresele cu infuzie de muşeţel şi rozmarin cu acelea cu uleiuri volatile.
Ameliorează afecţiunile vasculare şi oculare
Fie că ai probleme vasculare, fie că te confrunţi cu o conjunctivită sau alte inflamaţii ale ochilor, poţi încerca tratamentul extern cu muşeţel. Sub formă de comprese călduţe cu ceai de muşeţel, poţi combate conjunctivita. Pentru afecţiunile vasculare sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse într-un săculeţ de tifon, peste care torni apă clocotită, sau cataplasmele cu infuzie din trei linguri de flori la 20 ml apă.
Protejează pielea
Dacă există o plantă miraculoasă care să şteargă orice urmă creată de arsuri, dermatite sau eczeme, muşeţelul este aceea. Cele mai folosite sunt compresele locale cu frunze de nalbă şi flori de muşeţel, dar mai eficient este un ulei pe care îl poţi prepara în casă.
Ai nevoie de 10 g de flori de muşeţel umezite cu alcool de 70 de grade, pe care le păstrezi într-un vas închis timp de două-trei ore la temperatura camerei. După aceea, adaugi 100 ml de ulei de floarea-soarelui sau ulei de sunătoare. Încălzeşti amestecul, agitând din când în când, până ce alcoolul s-a evaporat, şi îl strecori.
Alungă cistitele
Cistitele, acele inflamaţii ale vezicii urinare cauzate de infecţii, dispar cu ajutorul muşeţelului care acţionează ca un antiseptic şi diuretic. Tot ce trebuie să faci este să bei două-trei căni de infuzie pe zi. Aceasta se prepară dintr-o lingură de flori de muşeţel la o cană de apă.
Eficient contra infecţiilor dentare
Datorită efectului lor antiseptic, florile de muşeţel tratează cu succes abcesele dentare în faza de debut şi calmează durerile după o intervenţie stomatologică. Încearcă o infuzie din trei linguri de flori la o cană de apă, las-o să se răcească puţin, apoi ia câte o gură şi ţine ceaiul în zona dureroasă. Repetă procedeul la fiecare oră. Dacă ai gingivită, prepară o infuzie din trei linguri de flori la o cană de apă cu care clăteşti gura. Ţine amestecul în gură, câte cinci minute la fiecare jumătate de oră.
Click! de la cititori
Pentru arsuri ale pielii ştiu de la bunici o metodă foarte bună: băi calde cu ceai de muşeţel, făcut din două linguriţe de flori şi o cană cu apă. Tot ei îmi puneau ulei de muşeţel când aveam câte o rană care se vindeca mai greu. Camelia Cârstea, Ploieşti