Atenţie când cumperi produse din plante!
Deoarece au preţuri accesibile, nu au (în cele mai multe cazuri) efecte adverse şi nu duc la apariţia dependenţei, tratamente din plante sunt tot mai căutate în ultimii ani. Având în vedere numărul tot mai mare de farmacii naturiste apărute, este important să acordăm atenţie la modul în care sunt păstrate produsele. Fie că este vorba de ceaiuri, de tincturi sau de peparate gemoterapice (din muguri de plante), păstrarea lor în condiţii adecvate face ca substanţele active din plante să se menţină pe termen mai lung. Ştiai că produsele se aşază pe rafturi după regula FEFO (first expired, first out)? Mai exact primul care expiră este aşezat mai în rândul din faţă.
Ceaiurile la cutii, departe de uşă şi de calorifer
Ceaiurile care sunt ambalate în pungi sau în cutii trebuie să fie depozitate în locuri ferite de umezeală, de lumină, dar şi de variaţii de temperatură. Nu cumpăra ceaiurile dacă sunt aşezate lângă geamuri, fie în zona uşii, unde există fluctuaţii de temperatură. „Fie că sunt ambalate în pungi de hârtie sau în cutii, ceaiurile trebuie păstrate în locuri uscate, nici la frig, da nici la cald că îşi pierd din eficienţă. În magazinele în care ceaiul se vinde vrac, el trebuie să fie păstrat într-un recipient etanş şi opac”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi în reflexoterapie. Dacă sunt păstrate în recipiente de sticlă transparentă, plantele care se vând la vrac nu trebuie să fie aşezate lângă o sursă de lumină.
Lumina soarelui „afectează” tincturile
Şi celelalte preparate din farmaciile naturiste, precum tincturile, uleiurile esenţiale şi preparatele gemoterapice, trebuie păstrate în anumite condiţii. De exemplu, tincturile, care au o perioadă medie de valabilitate de doi ani, trebuie păstrate în locuri întunocoase şi răcoroase (8-15 grade Celsius). Nu cumpăra dacă astfel de preparate sunt aşezate în lumina soarelui, pe rafturile expuse luminii soarelui. Nu uita să verifici şi ambalajul, care trebuie să fie închis ermetic. „Când cumperi un produs naturist trebuie verificat, pe lângă data de expirare, şi dacă el provine din culturi ecologice şi ce cantitate de substanţă activă conţine. Indicate sunt cele care au o cantitate mai mare de substanţă activă”, subliniază specialistul.