Aşa te protejezi de insolaţie!
Insolaţia este o afecţiune cu repercursiuni serioase ce poate afecta grav multe dintre organele interne ale oamenilor, mai ales creierul şi în unele cazuri mai grave poate duce la deces. Astfel că este necesar ca la primele simptome să iei măsurile necesare pentru a trata această afecţiune.
Măsuri de prim ajutor
Simptomele care anunţă o insolaţie sunt starea generală de rău, oboseala accentuată, greaţa, vărsăturile, eventuale ameţeli, dureri de cap sau crampe musculare.
Astfel că, dacă te confrunţi cu unul din aceste simptome este indicat să bei un pahar de apă în care să adaugi o lingură de oţet de mere, acesta ajută la înlocuirea atât a electroliţilor cât şi a mineralelor pe care organismul le pierde. În plus oferă şi o stare energetică pe tot parcursul zilei.
Un alt remediu este ceaiul de mentă sau de zmeură, dar şi sucul de aloe vera, efectul lor este în principiu cel de reglare a temperaturii organismului. Poţi să aplici o cârpă udă pe ceafă şi pe încă două zone ale corpului pentru a regla temperatura.
Alege alimente bogate în potasiu şi magneziu
Indicate sunt legumele cu frunze, bananele, cereale integrale sau mango. Dacă te confrunţi cu starea de insolaţie este recomandat să consumi un mango crud şi să eviţi cantităţile mari de zahăr.
Şi ceapa este un bun remediu penru a trata insolaţie. Cel mai bine ar fi să cureţi o ceapă, să o dai prin răzătoare şi apoi să o storci pentru a obţine zeama ei. Zeama aplic-o pe o compresă pe care să o aplici apoi pe piept şi în spatele urechilor.
Un pahar de lapte bătut, la temperatura camerei, în care pui un vârf de linguriţă de sare, pe care să îl bei cu inhiţituri mici. Este recomandat ca să îţi stropeşti în permanenţă corpul cu apă şi să stai înfăşurat într-un cearşaf umed.
Sub nici o formă nu îţi administra paracetamol sau aspirină în ideea că îţi va scădea febra, în acest caz efectul pe care îl vei obţine va fi exact invers.
Află ce trebuie să conţină trusa verde în caz de insolaţie AICI
Ce să faci după ce scapi de insolaţie
Ideal ar fi să te fereşti de razele solare o bună perioadă de timp, să bei multe lichide, supe de legume de fructe, cel puţin 1-2 zile să stai la pat şi să eviţi orice formă de efort fizic.
De asemenea optează pentru pălării mari pe care să le porţi, ochelari de soare şi hidratare cât mai multă.
În cazul tratamentelor externe se recomandă băi generale cu apă călduţă în care să adaugi la o cadă plină o cană de bicarbonat de sodiu şi o jumătate de cană de făină de orez.. După 20 de minute şterge pielea prin tamponare uşoară, pudreaz-o cu mălai şi unde-o cu ulei de măsline
Poţi să apelezi şi la compresele cu gel de Aloe, lapte degresat sau comprese reci cu muşeţel sau gălbenele.
Cataplasmele cu cartofi raşi sau frunze de varză zdrobite aplicate pe torace şi pe zonele arse de soare pot fi de un real ajutor. Dacă e confrunţi şi cu usturimi ale pielii poţi să aplici unguent cu propolis, ulei de lavandă, salvie, măsline sau cocos, şi să apelezi la spălarea zonelor cu ceai rece de muşeţel sau coada şoricelului.