Ajutoare din natură pentru înţepături
D eşi timid, vara a venit. Ne aşteaptă zile lungi, cu temperaturi care ne invită să stăm cât mai mult în aer liber. Fie că eşti în Deltă sau în oraş, fie că eşti în parc sau în casă, poţi fi uşor înţepat de ţânţari sau de alte insecte. Natura îţi pune la dispoziţie leacuri pentru a te apăra de ele.
Uleiul de eucalipt are efect calmant
Uleiurile esenţiale sunt benefice atât pentru calmarea înţepăturilor, a mâncărimilor şi inflamaţiei provocate de insecte, cât şi pentru ţinerea la distanţă a micilor zburătoare. Au efecte uleiul de lavandă, de muşeţel, de eucalipt şi de cimbru.
Ai grijă să nu le aplici direct pe piele, pentru că pot fi iritante. Amestecă 5-10 picături de ulei esenţial cu o lingură de ulei de migdale, de jojoba sau de floarea-soarelui. Unguentele preparate astfel necesită reaplicare de trei ori pe zi, timp de 3-4 zile la rând. Uleiurile esenţiale se pot aplica şi sub formă de comprese, cu apă rece sau cu oţet.
Tinctura de iederă reduce inflamaţia
Înţepăturile de insecte produc pe piele reacţii inflamatorii la substanţele injectate, fie că este vorba de venin de viespe, de păianjen sau de saliva ţânţarului.
După ce speli locul înţepat cu apă şi cu săpun antibacterian, tamponează-l cu alcool şi aplică o compresă cu apă rece sau cu oţet. Sunt utile şi compresele cu tinctură de iederă sau de arnică. Acestea sunt de ajutor în cazul ciupiturilor uşoare de ţânţari sau de albine.
Cataplasme cu varză, pe înţepătură
Dacă înţepăturile sunt mai severe, bandajează locul cu o cataplasmă cu ceapă, cu praz ori cu varză crudă. Poţi aplica şi frunze proaspete de pătlagină, de busuioc, de salvie sau de sunătoare.
Ai grijă să le zdrobeşti bine, ca să elibereze substanţele active. Aceste cataplasme sunt benefice mai ales în cazul copiilor, care au piele sensibilă şi se scarpină mai mult, riscând să suprainfecteze locul.
Remediile dau rezultate indiferent dacă înţepătura este provocată de ţânţar, de muscă, furnică, albină, viespe sau de păianjen. De asemenea, şi ciupiturile de purici, de căpuşe sau de tăuni se pot trata în acest mod.
Cum păstrezi uleiurile esenţiale
Atunci când prepari unguente sau amestecuri de uleiuri esenţiale pentru a trata înţepăturile, ţine cont că trebuie să le păstrezi în recipiente de culoare închisă, cu capac etanş. Lumina şi contactul cu aerul le grăbesc râncezirea. De asemenea, testează preparatul pe o zonă mică de piele, pentru a preîntâmpina alergiile.
Atenţie la alergii!
În cazul înţepăturilor de albine şi de viespi, trebuie în primul rând să scoţi acul cu o pensă sau cu unghia. Nu încerca să agresezi insecta cât timp aceasta se află pe piele, pentru că există riscul să elibereze mai mult venin la locul înţepăturii.
Cele mai periculoase sunt înţepăturile din jurul buzelor, limbii sau ochilor. Viespiile, albinele, furnicile şi căpuşele dau cele mai multe reacţii alergice.
Dacă cel înţepat se simte din ce în ce mai rău, se umflă la faţă, are stare de leşin, frisoane sau senzaţie de sufocare, trebuie transportat de urgenţă la spital, pentru că unele reacţii alergice pot duce la şoc anafilactic, ce pune în pericol viaţa.