Ai rinită? Trateaz-o naturist!
Remediile din plante, precum hreanul, lavanda, teiul sau cimbrul alungă rapid chiar şi cele mai supărătoare simptome ale bolii, precum nas înfundat, strănut, dureri de cap, lăcrimare a ochilor ori tuse. Iată cum pot fi folosite, pentru efecte maxime.
Inhalaţii cu uleiuri esenţiale Când te supără rinita, unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste sunt uleiurile volatile de pin, de cimbru, de eucalipt, de lavandă şi de lămâie. Pui patru-cinci picături (poate fi un singur ulei sau le poţi combina) într-un recipient cu apă clocotită, îţi acoperi capul cu un prosop şi te apleci deasupra vasului. Rămâi aşa aproximativ zece minute, timp în care ai grijă să nu pătrundă aer rece. După ce ai terminat inhalaţia, mai ţine faţa acoperită cu prosopul, timp de jumătate de oră.
Cataplasma cu hrean, efect puternic
Foarte util în tratarea rinitelor este hreanul. Îl speli bine, îl dai pe răzătoare, după care îl înveleşti într-un tifon sau într-un material din bumbac. Cataplasma obţinută o aplici pe frunte, timp de o săptămână, câte 20 de minute, seara. Atenţie însă, când simţi că te ustură (căci hreanul este o plantă cu efecte puternice), faci o pauză de câteva minute, după care pui din nou cataplasma.
Preparatele din propolis, remediu rapid
Nicip ropolisul nu te lasă la greu, căci este un remediu naturist care anihilează rapid simptomele rinitei, mai ales când este vorba de nas înfundat. Cel mai potrivit tratament pe bază de propolis este spray-ul. Pulverizezi unul-două pufuri în ambele nări, până la vindecare. Poţi recurge, de asemenea, şi la unguente pe bază de propolis, pe care le foloseşti tot de două ori pe zi, în fiecare nară.
Produse pentru stimularea sistemul imunitar
Cum rinita apare şi atunci când sistemul imunitar al unei persoane este scăzut, este recomandat şi un tratament pentru creşterea imunităţii. Potrivit medicului fitoterapeut Cristina Costescu, printre cele mai eficiente sunt ceaiurile de echinaceea, cât şi capsulele de propolis, de lemn dulce, de ginseng, de coenzima Q10, de chimen negru, şi de vitaminele E, A şi C.
Infuzii cu efecte antiinflamatorii
Cunoscute pentru rolul lor antialergic, antiinflamator şi decongestionanat, rozmarinul, măceşul, carpenul, stejarul, pătlagina, trei frati patrati, papadia, lavanda, cimbrul sau muşteţelul sunt plante recomandate în tratatrea rinitelor. Acestea sunt soluţii salvatoare, consumate mai ales sub formă de infuzie. Se prepară dintr-o lingură de plantă, la o cană de apă clocotită şi se consumă de două ori pe zi.
Ce faci ca să previi rinita
Potrivit fitoterapeutului Cristina Costescu, ca să previi apariţia acestei afecţiuni este foarte important să nu te expui la praf. În casă, ar fi bine să nu ai ghivece cu flori (mai ales în camera în care dormi), mobilă acoperită cu pluş sau cuverturi din lână. Totodată, spală frecvent, cu apă fierbinte, lenjeria de pat. Este, de asemenea, recomandat să ai în cameră un purificator de aer cu plăci saline căci reduce, prin aeroionizare, încărcătura cu bacterii şi cu alergeni (fum de ţigară, praf, mucegai, polen), îmbunătăţind calitatea aerului respirat.
Ştiai că...
...o capsulă de usturoi, luată în fiecare zi, tratează eficient rinita?