5 virtuţi terapeutice ale lucernei

1 2 jpg jpeg

Adev─ârat─â Cenu┼č─âreas─â a gr─âdinii, lucerna con┼úine ├«n frunzele ei o farmacie ├«ntreag─â de substan┼úe vindec─âtoare.

Planta are o cantitate mare de enzime, substan┼úe antiinflamatoare, betacaroten, vitaminele B6, C (de patru ori mai mult─â dec├ót citricele), E, D, K ┼či U(despre care se spune c─â poate vindeca ulcerul), precum ┼či minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu).

O poţi consuma sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau de tablete. Poţi pregăti salate foarte sănătoase din lăstarii sau cu germenii de lucernă care au efecte revigorante.

1. Îţi detoxifică organismul

Lucerna este un adev─ârat tonic ┼či ├«nt─âritor al sistemului imunitar, de aceea,├«n prag de var─â, po┼úi bea zilnic o infuzie din 2-3 fire de lucern─â proasp─ât─â ┼či 250 ml ap─â clocotit─â.

Aceasta ├«┼úi stimuleaz─â func┼úiile ficatului ┼či ├«┼úi purific─â s├óngele. Datorit─â con┼úinutului s─âu ridicat de fibre, lucerna absoarbe ┼či elimin─â toxinele pe care le-ai acumulat ├«n ultima perioad─â.

2. Dizolvă cheagurile de sânge

Lucerna are o cantitate important─â de vitamine care ajut─â la dizolvarea cheagurilor din s├ónge ┼či care previn s├ónger─ârile abundente.

Dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală sau ai o menstruaţie abundentă ori o rană care se închide mai greu, bea zilnic câte 5 picături de tinctură dizolvate în 50 ml de apă.

Dac─â ai probleme de coagulare a s├óngelui ┼či boli cardiace, po┼úi bea infuzie de lucern─â zilnic sau po┼úi lua suplimente cu lucern─â.

Planta ├«nmagazineaz─â o cantitate foarte mare de clorofil─â, substan┼ú─â cu un puternic efect antimicrobian ┼či antifungic. Dac─â ai o ran─â deschis─â, aplic─â o cataplasm─â cu planta proasp─ât zdrobit─â.

3. ├Ä┼úi fortific─â oasele ┼či dantura

Vitaminele B6, E ┼či D, precum ┼či calciul, magneziul, fosforul ┼či potasiul con┼úinute de lucern─â te ajut─â s─â ai un sistem osos puternic ┼či o dantur─â s─ân─âtoas─â.

Acela┼či efect ├«l are ┼či ├«n cazul copiilor. Bea zilnic, diminea┼úa ┼či seara, o can─â cu infuzie de lucern─â, timp de dou─â s─âpt─âm├óni.

Dac─â ai gastrit─â sau ulcer, bea un ceai de lucern─â dup─â mas─â. Vitamina U (care se mai g─âse┼čte ├«n cantit─â┼úi mari ┼či ├«n varza crud─â) este cea care d─â lucernei efectul de pansament.

Datorit─â con┼úinutului ridicat de fibre, ceaiul de lucern─â este benefic ├«n constipa┼úie, deoarece are un u┼čor efect laxativ ┼či reduce balonarea.

5. Îţi tratează infecţiile urinare

Datorit─â efectului diuretic ┼či antifebril, infuzia de lucern─â te ajut─â foarte mult dac─â suferi de infec┼úie urinar─â, inflama┼úie a vezicii sau a prostatei.

Bea zilnic, seara ┼či diminea┼úa, o can─â cu infuzie de lucern─â ┼či f─â b─âi calde cu decoct de plant─â. Lucerna este un excelent antiinflamator natural, de aceea ac┼úioneaz─â benefic ┼či ├«n durerile articulare.

Contraindicaţii

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie s─â consume remedii pe baz─â de semin┼úe sau de pulbere de lucern─â, deoarece acestea pot redeclan┼ča boala.

Cercet─âtorii francezi au constatat c─â o substan┼ú─â din semin┼úele de lucern─â, denumit─â L-canavanin─â, este responsabil─â de simptomele asociate acestei afec┼úiuni. Numai semin┼úele ┼či pulberea con┼úin aceast─â substan┼ú─â, nu ┼či celelalte p─âr┼úi ale plantei, adic─â florile ┼či frunzele.Potrivit fitoterapeu┼úilor, pulberea ┼či semin┼úele nu sunt indicate nici femeilor gravide.