5 virtuţi terapeutice ale lucernei

1 2 jpg jpeg

Adevărată Cenuşăreasă a grădinii, lucerna conţine în frunzele ei o farmacie întreagă de substanţe vindecătoare.

Planta are o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten, vitaminele B6, C (de patru ori mai multă decât citricele), E, D, K şi U(despre care se spune că poate vindeca ulcerul), precum şi minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu).

O poţi consuma sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau de tablete. Poţi pregăti salate foarte sănătoase din lăstarii sau cu germenii de lucernă care au efecte revigorante.

1. Îţi detoxifică organismul

Lucerna este un adevărat tonic şi întăritor al sistemului imunitar, de aceea,în prag de vară, poţi bea zilnic o infuzie din 2-3 fire de lucernă proaspătă şi 250 ml apă clocotită.

Aceasta îţi stimulează funcţiile ficatului şi îţi purifică sângele. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, lucerna absoarbe şi elimină toxinele pe care le-ai acumulat în ultima perioadă.

2. Dizolvă cheagurile de sânge

Lucerna are o cantitate importantă de vitamine care ajută la dizolvarea cheagurilor din sânge şi care previn sângerările abundente.

Dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală sau ai o menstruaţie abundentă ori o rană care se închide mai greu, bea zilnic câte 5 picături de tinctură dizolvate în 50 ml de apă.

Dacă ai probleme de coagulare a sângelui şi boli cardiace, poţi bea infuzie de lucernă zilnic sau poţi lua suplimente cu lucernă.

Planta înmagazinează o cantitate foarte mare de clorofilă, substanţă cu un puternic efect antimicrobian şi antifungic. Dacă ai o rană deschisă, aplică o cataplasmă cu planta proaspăt zdrobită.

3. Îţi fortifică oasele şi dantura

Vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi potasiul conţinute de lucernă te ajută să ai un sistem osos puternic şi o dantură sănătoasă.

Acelaşi efect îl are şi în cazul copiilor. Bea zilnic, dimineaţa şi seara, o cană cu infuzie de lucernă, timp de două săptămâni.

Dacă ai gastrită sau ulcer, bea un ceai de lucernă după masă. Vitamina U (care se mai găseşte în cantităţi mari şi în varza crudă) este cea care dă lucernei efectul de pansament.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, ceaiul de lucernă este benefic în constipaţie, deoarece are un uşor efect laxativ şi reduce balonarea.

5. Îţi tratează infecţiile urinare

Datorită efectului diuretic şi antifebril, infuzia de lucernă te ajută foarte mult dacă suferi de infecţie urinară, inflamaţie a vezicii sau a prostatei.

Bea zilnic, seara şi dimineaţa, o cană cu infuzie de lucernă şi fă băi calde cu decoct de plantă. Lucerna este un excelent antiinflamator natural, de aceea acţionează benefic şi în durerile articulare.

Contraindicaţii

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie să consume remedii pe bază de seminţe sau de pulbere de lucernă, deoarece acestea pot redeclanşa boala.

Cercetătorii francezi au constatat că o substanţă din seminţele de lucernă, denumită L-canavanină, este responsabilă de simptomele asociate acestei afecţiuni. Numai seminţele şi pulberea conţin această substanţă, nu şi celelalte părţi ale plantei, adică florile şi frunzele.Potrivit fitoterapeuţilor, pulberea şi seminţele nu sunt indicate nici femeilor gravide.