Mătreaţa şi mâncărimile scalpului: cum le combaţi natural
Mătreaţa poate fi inofensivă, dar în cazuri mai grave poate scădea stima de sine a persoanei afectate. Ce soluţii naturale există pentru îndepărtarea mătreţii?
Mătreaţa este o problemă dermatologică a cărei apariţie e cauzată fie de sensibilitatea la anumite produse pentru păr, fie de cantitatea mare de sebum la nivelul scalpului, fie de uscarea excesivă a acestuia. Dacă mătreaţa şi mâncărimile îţi dau bătăi de cap pe termen lung şi nu poţi scăpa de ele cu şampoane obişnuite, e bine să apelezi la un dermatolog, care îţi va recomanda cele mai potrivite soluţii. Dacă mătreaţa e doar o problemă minoră, poţi încerca o serie de remedii naturale.
Combate mătreaţa cu produse naturale
Un remediu simplu pentru mătreaţă, pe care îl găseşti în propria bucătărie, este oţetul de mere. Nivelul de aciditate al oţetului schimbă PH-ul scalpului, prevenind apariţia cojiţelor albe. Amestecă 4 linguri de oţet de mere cu 4 linguri de apă şi masează-ţi pielea capului, o dată la două zile, pentru cel puţin o săptămână. Lasă amestecul să acţioneze o jumătate de oră, apoi spală-te. Tot printre ingredientele acide de ajutor în eliminarea mătreţii se numără şi lămâia. Masează-ţi scalpul cu 2 linguri de suc de lămâie, lasă să acţioneze 5 minute şi clăteşte. Amestecă apoi o lingură de zeamă de lămâie într-o ceaşcă cu apă şi masează iar scalpul, apoi clăteşte-te din nou.
Un remediu bun pentru păr şi piele este uleiul de cocos, care ajută la combaterea mâncărimilor scalpului şi diminuează mătreaţa. Masează bine scalpul cu ulei de cocos (aproximativ 3 linguri), acoperă-ţi capul cu un prosop şi lasă uleiul să acţioneze timp de o oră. Spală-ţi părul cu şamponul tău obişnuit. Uleiul de măsline poate fi folosit pe scalp şi pe păr seara, înainte de culcare. Acoperă-ţi apoi părul cu o cască de duş şi eventual cu un prosop, iar dimineaţă spală-te pe cap cu şamponul tău obişnuit.
Un leac împotriva mâncărimilor este şi aloe vera, care are un efect răcoritor. Scoate gelul din câteva frunze de aloe şi masează-l pe pielea capului. După 15 minute, clăteşte-te. Usturoiul, agent antimicrobian cunoscut, are, de asemenea, efect antimătreaţă, deşi mirosul nu e cel mai plăcut. Zdrobeşte doi căţei de usturoi şi masează-ţi scalpul cu ei, apoi clăteşte şi spală-te cu şampon. Pentru a atenua mirosul tare de usturoi, îl poţi amesteca în 2 linguri de miere.
Sarea are multe întrebuinţări în combaterea diferitelor probleme de sănătate. În acest sens, poate fi folosită şi împotriva mătreţii şi a mâncărimii scalpului, având efect abraziv şi eliminând astfel cojiţele şi dezinfectând pielea. Masează-ţi scalpul cu sare, pune-ţi o cască de duş şi stai o oră, apoi clăteşte-te cu apă călduţă, după care spală-te cu şampon.
Citeşte mai multe despre cum poţi trata mătreaţa şi mâncărimile scalpului: