VIDEO: 9 reţete de gomaj pe care le poţi face acasă

1 2 jpg jpeg

Te-ai demachiat, dar faţa ta are tot un aspect „încărcat”? Atunci ai nevoie de un gomaj. Astfel, vei elimina celulele moarte şi excesul de sebum, iar pielea ta va putea să respire prin toţi porii.

Gomajul ajută epiderma să se regenereze şi chiar „şterge“ uşor ridurile de expresie. Exfolierea e ideală pentru faţă şi corp, inclusiv pentru zonele-problemă, precum coatele şi călcâiele.

Se face după baie

Ideal este să aplici gomajul în timp ce faci baie sau după spălare, când pielea este curată şi porii sunt dilataţi. După ce îţi clăteşti pielea, este necesar să îţi aplici o cremă hidratantă sau nutritivă, în funcţie de tipul tău de ten. De câte ori?

Pentru tenul normal, exfolierea se poate ­face o dată pe săptămână, afirmă medicul dermatolog ­Oana Clătici. Tenul mixt sau gras are nevoie de ­două astfel de tratamente de curăţare săptămânal. La polul opus, pielea uscată va fi îngrijită doar cu ajutorul unor măşti cu acţiune abrazivă mai blândă, aplicate doar o dată la două ­săptămâni.

FAŢĂ. Mălaiul, bun pentru tenul gras sau mixt

Ai nevoie de 20-30 g de flori de tei, pe care le fierbi în 500 ml de apă, până când scade la jumătate. Se adaugă apoi 2-3 linguriţe cu mălai. Pasta obţinută se întinde pe obraz şi se masează în special porţiunile mai grase.

Cea de-a doua reţetă de gomaj destinat tenului mixt sau gras are în compoziţie 2 linguriţe cu mălai şi un albuş de ou. Se amestecă ingredientele, se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 10-15 minute. Apoi se îndepărtează pasta, prin mişcări circulare. Iniţial, se spală tenul cu apă caldă, apoi cu apă rece.

O variantă mai „gustoasă“ de gomaj pentru tenul gras sau mixt se prepară dintr-o linguriţă cu iaurt, o lingură cu suc de lămâie, una cu miere şi alta cu cafea. Se amestecă toate componentele şi se formează o pastă care se aplică pe ten. După 15 minute, se clăteşte faţa.

Mierea, răsfăţ pentru tenul normal

4. Tenul normal are nevoie de un gomaj cu acţiune blândă. Ai nevoie de 2 linguri cu miere şi 2 cu zahăr brun. Cu această pastă ungi faţa şi bustul, cu mişcări circulare, şi o ţii 15-20 de minute. Apoi clăteşti tenul cu jeturi de apă caldă, alternate cu apă rece.

CORP. Zahărul exfoliază blând pielea sensibilă

5. Dacă ai tenul sensibil, încearcă următoarea reţetă: amesteci 3 linguri cu smântână, un ou şi o lingură cu zahăr pudră şi masează-ţi uşor tenul. După ce laşi masca pe faţă aproximativ 10 minute, te clăteşti din abundenţă cu apă călduţă.

Zaţul de cafea «topeşte» celulita

6. Pentru corp, îţi propunem o reţetă cu acţiune mai blândă asupra epidermei. Ai nevoie de un pumn de zahăr pudră, pe care îl încorporezi în gelul tău de duş sau într‑o cană cu ulei de măsline. Amesteci ingredientele şi le aplici pe întreg corpul, prin mişcări circulare. După 10 minute, clăteşti cu apă călduţă.

Pentru zonele afectate de celulită, îţi propunem o reţetă cu zaţ de cafea şi ulei de măline. Amestecă o ceşcuţă cu zaţ de cafea la 100 ml de ulei de măsline şi masea­-

ză-te cu mişcări viguroase. După ce laşi să acţioneze cel puţin cinci minute, clăteşte-te cu jeturi de apă caldă, alternate cu cele de apă

rece.

Şi coatele, şi călcâiele au ­nevoie de îngrijire

8. Pielea uscată din zona călcâielor poate fi exfoliată cu o linguriţă cu sare grunjoasă, 5 linguri cu ulei de măsline şi 5 picături de ulei de lavandă. După ce îţi ungi călcâiele cu acest amestec şi îl laşi să „lucreze” timp de 10-15 minute, te speli cu apă călduţă.

9. Zona coatelor are nevoie de o mască de gomaj cu efect hidratant. Amestecă o lingură cu miere şi una cu zahăr pudră şi unge-ţi coatele fără să freci prea tare, ca să nu iriţi pielea. După 10 minute, te poţi clăti cu apă caldă.

Nu aplica gomajul dacă ai rozacee şi nu utiliza măştile abrazive în jurul ochilor, unde pielea este sensibilă!

Info: 25% din cititorii site-ului www.clicksanatate.ro prepară cosmetice acasă.