6 uleiuri vindecătoare pentru tenul cu probleme
Piaţa cosmetică abundă de aşa zisele produse minune, adevărate bombe cu ceas încărcate cu substanţe nocive şi gata-gata să strice echilibrul natural al tenului. Cine s-ar fi gândit că pentru tenul uleios soluţia este tot... uleiul?
Uleiurile extrase din plante şi ierburi, pot fi folosite cu succes pentru tonifiere, tratarea acneei, cicatricilor şi petelor, reducerea ridurilor fine şi semnelor de îmbătrânire, oferind tenului o strălucire sănătoasă şi plină de viaţă. „Spre deosebire de chimicale, uleiurile esenţiale nu se reţin în organism, acestea nu lasă urme de toxine. De exemplu, în tratarea cuperozei, un ulei recomandat este cel de jojoba în combinaţie cu vitamina E, pentru că are o consistenţă asemănătoare cu cea a sebumului. De asemenea, se poate folosi cu succes ca şi demachiant la fel de bine ca şi uleiul de cocos” , declară Mihaela Jarai, fondatorul Alma Natural. Datorită proprietăţilor purificatoare şi calmante care regenerează piela deteriorată, uleiurile din plante, fie esenţiale sau extrase la rece, sunt un excelent adjuvant în tratamentul tenului cu probleme, în special controlul dozajului de sebum. Ulei de jojoba
Acest ulei are proprietăţi antibacteriale şi antifungice, fiind cel mai potrivit pentru tenul acneic, căruia îi reglează secreţia de sebum. El este capabil să oprească producţia în exces de sebum, pentru că se aseamănă grăsimilor ce se găsesc în mod natural în piele.
Este vorba despre un ulei concentrat în substanţe benefice pielii, ce se remarcă prin capacitatea excepţională de a ameliora numeroase probleme cutanate cum ar fi eczemele sau acneea. Este antiinfecţios, cicatrizant, antiinflamator, antalgic, facilitează circulaţia periferică.
Este obţinut din sâmburii unui arbore originar din zonele tropicale este renumit pentru proprietăţile sale medicinale şi cosmetice foarte complexe.
Regenerant şi anti-age, antibacterian, antiseptic antiinflamator, protector UV (SPF 20), iluminant şi antipigmentar, uleiul este recomandat tuturor tipurilor de ten, inclusiv pentru tratarea eczemelor, acneei, iritaţiilor, inflamaţiilor, psoriazisului şi rănilor.
Are virtuţi incontestabile şi dovedite, acţionează eficient împotriva infecţiilor bacteriene, virale şi fungice, şi este considerat a fi unul dintre cele mai neiritante uleiuri antiseptice, purifica şi curăţă pielea.
Uleiul de gălbenele macerat la rece este un recunoscut reparator şi antiinflamator al pielii. Are acţiune calmantă, cicatrizanta, epitelizanta, reduce inflamaţiile şi iritaţiile.
Acesta este bogat în antioxidanţi, care ajuta la prevenirea şi chiar repara daunele pielii produse de soare, fum, nutriţie proastă sau un mediu dur. Nutrienţii sai includ beta-caroten, vitaminele A şi E şi provitamina A.
Uleiul din seminţe de morcovi hrăneşte pielea uscată sau îmbătrânita şi poate reduce chiar apariţia liniilor fine şi a ridurilor. Uleiul din seminţe de morcovi are un factor de protecţie natural de 38-40, astfel că poate servi de asemenea la plajă pentru protecţia pielii.
„Prima întrebare pe care o adresez clientelor este legată de tipul de ten, pentru a mă asigura că am identificat bine problema. De exemplu, pentru tenul uscat recomand uleiuri esenţiale cu trandafir, levănţică sau muşeţel. Pentru pielea uscată, de ajutor sunt cele ce conţin extracte de lămâie, lemn de cedru şi arbore de ceai. În schimb, pentru tenul mixt, lemnul de trandafir, levănţică şi muşcată sunt printre cele mai potrivite. Un lucru foarte important de menţionat, uleiurile esenţiale necesită diluare, fiind foarte concetrate. De aici şi proverbul „Esenţele ţări se ţin în sticluţe mici!” declară Mihaela Jarai.