Dureri? Tratează-le cu salcie, aspirina vegetală!
Ştiai că scoarţa de salcie este supranumită aspirina vegetală? Planta conţine un precursor chimic al cunoscutului analgezic şi este utilizată din vechi timpuri contra febrei şi durerilor de cap.
În China, proprietăţile terapeutice ale scoarţei de salcie sunt cunoscute şi apreciate de câteva secole. În America de Nord, undeva în secolul XVIII, coloniştii europeni au descoperit că triburile din partea locurilor foloseau ca remedii pentru dureri anumite specii de salcie. În Europa, însă, abia în preajma anului 1828 cercetătorii germani şi francezi au izolat ingredientul activ al plantei, salicina, urmând ca 10 ani mai târziu să producă din ea acidul salicilic. Ceva mai târziu au creat acidul acetilsalicilic din creţuşcă, altă plantă cu salicină, după care l-au extras şi din scoarţă de salcie. Toate părţile salciei albe conţin această substanţă activă, însă în scoarţa salciei albe (salix alba) există cea mai mare concentraţie.
Are calităţi calmante şi antifebrile
Remediile din scoarţă de salcie au proprietăţi calmante dovedite şi, deşi imită acţiunea analgezicelor, au mai puţine efecte adverse comparativ cu medicamentele.
Cele mai cunoscute utilizări ale produselor din scoarţă de salcie sunt calmarea durerilor acute şi cronice, printre care durerile lombare şi cervicale, cele de cap şi cele musculare. De asemenea, leacurile din scoarţă de salcie reduc inflamaţia artritică şi scad febra.
Antiinflamator natural
Remediile din salcie au acţiune antiinflamatoare şi sedativă. Poţi reduce inflamaţiile consumând infuzie din scoarţă de salcie albă, pe care o prepari din 200 ml de apă fierbinte şi 2 linguriţe de plantă. După infuzat, cât să ajungă la temperatura camerei , bea amestecul cu înghiţituri mici, pentru un plus de efect benefic. Se recomandă un consum de 1 până la 3 ceşti de infuzie pe zi în caz de dureri reumatice şi de articulaţii.
Decoctul combate durerile în gât
Dacă ai roşu-n gât şi durerea a devenit insuportabilă, poţi alina disconfortul făcând gargară cu ceai din scoarţă de salcie albă. Ai nevoie de 2 linguri de scoarţă uscată şi mărunţită şi de 250 de ml de apă. Se fierb 15-20 de minute, apoi, după ce s-a răcit, ceaiul se filtrează, se strecoară şi cu lichidul obţinut se face gargară de 3-4 ori pe zi, până la ameliorarea stării de sănătate.
Bun efect cicatrizant
Cu remediile din pulbere de scoarţă poţi grăbi vindecarea rănilor, pentru că planta are efect cicatrizant şi antiseptic. Fă dintr-un litru de apă şi 6 linguri de scoarţă de salcie, tăiată cât mai mărunt, un ceai, pe care îl strecori după ce s-a răcit. Cu o dischetă din bumbac înmuiată în ceai poţi tampona zona cu rana sau pur şi simplu poţi spăla cu acest remediu porţiunea de piele afectată.
Ştiai că...
…extractul de salcie albă este de ajutor şi în industria cosmetică? Datorită nivelul ridicat de salicină, scoarţa de salcie albă aduce beneficii şi în caz de acnee.