Dureri de spate? Încearcă soluţiile naturale!
Chiar dacă acţionează mai blând, iar efectele nu sunt imediate, leacurile bunicii sunt o soluţie la care poţi recurge dacă durerile de spate nu-ţi dau pace.
Făină şi ardei iute
Se amestecă, în cantităţi egale, făină şi pudră de ardei iute, peste care se adaugă puţină apă caldă, astfel încât să se formeze o pastă. Aceasta se aplică peste o pânză curată şi se pune pe locul dureros, timp de o oră.
Cataplasme cu varză
Remediu la-ndemână, varza este folosită din timpuri străvechi pentru calmarea durerilor de spate cauzate de artroză, artrită, nervralgii şi entorse. Virtuţile antialgice ale plantei sunt puse pe seama conţinutului de sulf. Frunzele de varză (verde sau roşie) se trec în apă caldă şi se pun pe zona dureroasă. Se strâng cu un material textil şi se ţin toată noaptea. Remediul se aplică de câte ori este nevoie.
Usturoiul
Pentru a calma durile de spate, poţi încerca şi un remediu pe bază de usturoi. Ai nevoie de 10 căţei de usturoi şi de 60 ml de ulei (de nuci de cocos sau de susan), care se încălzesc într-o tigaie. După ce amestecul se răceşte, masează cu el zona dureroasă. Tratamentul cu usturoi este bine să fie încercat cel puţin 2 săptămâni.
Uleiul esenţial de lavandă
Cunoscut pentru capacitatea de a relaxa muşchii şi de a detensiona zona dureroasă, uleiul de lavandă poate fi folosit în cazul lombalgiei. Mai exact, se face un masaj cu câteva picături din acest remediu, diluate în puţin ulei vegetal (de floarea-soarelui, de măsline sau de migdale).
Argila verde
Se amestecă 2 g de argilă verde cu 2 linguri de apă, folosindu-se o lingură de lemn. Apoi, se adaugă şi câteva picături de ulei de arnică, pentru efectul său relaxant. Pasta formată se întinde pe o ţesătură curată şi se pune pe locul dureros. Remediul se repetă până se observă îmbunătăţiri.
Ghimbirul
Printre multele beneficii ale ghimbirului se numără şi cel de atenuare a durerilor de spate, lucru pus pe seama proprietăţii antiinflamatoare a acestei plante.
Extern: se aplică pe zona dureroasă o cataplasmă cu ghimbir ras în care s-au adăugat şi câteva picături de ulei de eucalipt.
Intern: se fierbe 10-15 minute o rădăcină rasă de ghimbir în 250 ml de apă. Se lasă să se răcească, după care se consumă (opţional se poate adăuga miere).
Busuiocul
Frunzele de busuioc pot veni în ajutorul celor care se plâng de dureri de spate. Se fierb 8-10 frunze de busuioc într-un ibric până când apa scade la jumătate. După ce se răceşte, se adaugă puţină miere. În cazul durerilor uşoare de spate se bea zilnic câte o cană cu această infuzie, iar dacă intensitatea lor e mai mare, sunt indicate 2 căni zilnic.
Salcia
Această plantă este sursă de salicină, o substanţă pe care organismul o transformă în acid salicilic, cunoscut pentru acţiunea sa de combatere a durerii. Potrivit Agenţiei Europeane a Medicamentului, scoarţa de salcie poate fi folosită ca tratament de scurtă durată în dureri lombare. Remediul se poate administra sub formă de infuzie (3-5 g de scoarţă de salcie la o cană cu apă clocotită). Se bea câte o cană înainte de mesele principale.
INFO
Zona dureroasă de pe spate se poate masa cu uleiuri vegetale încălzite de eucalipt, de migdale, de măsline sau de nuci de cocos.
ŞTIAI CĂ...
... o dietă dezechilibrată, din care lipseşte magneziul, poate accentua lombalgia?