Cum te ajută remediile cu hrean

1 hrean shutterstock 9352642 jpg jpeg

Folosit încă de pe vremea dacilor în tratarea neplăcerilor specifice sezonului rece şi a infecţiilor, hreanul este o plantă care ajută la: ameliorarea migrenelor şi ale simptomelor răcelii.

De la hrean se foloseşte în special rădăcina, care este bogată în vitamine (C şi complexul B), săruri minerale, enzime (peroxidază), uleiuri volatile, antioxidanţi şi substanţe cu proprietăţi antibiotice. Mirosul şi gustul înţepător sunt date de un compus care protejează vasele de sânge.

Indicat în bronşită

Respiraţia şuierătoare, senzaţia de strângere în zona pieptului, urmată de tuse şi mucozităţilor galbene sau verzi sunt simptome specifice bronşitei, o inflamaţie a mucoaselor căilor respiratorii. Pe lângă tratamentul recomandat de medic, poţi încerca şi un leac pe bază de hrean. Pune într-un vas o rădăcină rasă de hrean şi 4 linguri de miere. După 30 de minute, filtrează amestecul, pune la fiert planta în 10 linguri de apă şi dă deoparte lichidul. Strecoară fiertura, şi, după ce s-a răcit, adaugă siropul. Consumă din preparat câte 3 linguri pe zi, până vezi îmbunătăţiri.

Calmează tusea

Expectorant natural, hreanul poate fi folosit cu succes în ameliorarea tusei. Pune într-un vas încăpător 1 lingură de rădăcină de hrean dată prin răzătoare, peste care toarnă 500 ml de apă clocotită. Lasă amestecul să fiarbă 5-6 minute. Aşteaptă să se răcească, apoi adaugă 3-4 linguriţe de miere. Omogenizează bine ingredientele şi consumă câte 1 linguriţă de sirop, de 3 ori pe zi, până vezi că te simţi mai bine.

De ajutor în sinuzită

Dacă vrei să scapi de neplăcerile cauzate de sinuzită (nas înfundat, secreţii greu de eliminat), aplică pe frunte cataplasme cu hrean. Dă prin răzătoarea mică o rădăcină de hrean şi pune pe un tifon sau pânză curată 2 linguriţe de plantă. Aplică cataplasma pe frunte şi las-o să acţioneze 30 de minute. Urmează tratamentul 5 zile la rând.

Leac contra anemiei

Împotriva anemiei şi litiazei renale, un remediu la-ndemână este vinul de hrean. Pentru prepararea licorii ai nevoie de: 1 litru de vin roşu şi de 15 linguri de hrean ras. Pune ingredientele într-o sticlă, închide ermetic şi lasă recipientul 10 zile, într-un loc răcoros, după care strecoară amestecul. Ia câte 3-4 linguri de vin în fiecare zi, 3 săptămâni.

Combate starea de epuizare

Poţi prepara din 2-3 rădăcini de hrean, 1 morcov şi 1 ridiche neagră date prin răzătoare, o salată benefică în caz de oboseală, având ca efect revigorarea organismului. În plus, aceasta creşte puterea de concentrare. Amestecă ingredientele, adaugă un praf de sare, 2-3 linguri de apă şi 1-2 de oţet de mere. Consumă preparatul în fiecare zi, 30 de zile. 

Atenţie!

Remediile cu hrean nu sunt recomandate persoanelor care suferă de afecţiuni gastrice sau tiroidiene.

Bun pentru astmatici

În cazul în care suferi de astm, reumatism, litiază urinară şi leucoree, compresele cu macerat de hrean sunt de mare ajutor. Dă prin răzătoarea mică 10 rădăcini de hrean şi pune-le într-un recipient cu capac. Completează cu alcool alimentar de 80 de grade, iar după 8 zile, strecoară amestecul. Maceratul poate fi utilizat atât intern (câte 1 linguriţă, de 3-4 ori pe zi), cât şi extern (în cazul reumatismului, se aplică pe locul dureros).