Ceaiul de verbină tratează răceala şi ajută digestia. Cum se prepară leacurile

1 verbina jpg jpeg

Proprietăţile verbinei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, planta fiind utilizată mai ales în afecţiunile sistemului nervos. Spre exemplu, ceaiul de verbină este un remediu bun contra nervozităţii, asteniei, stresului şi insomniei.

Cunoscută în popor şi ca iarbă sacră, verbina este o plantă perenă, originară din Europa, care creşte pe câmpuri sau chiar în grădini, pe lângă casă. Poate fi recunoscută uşor, după tulpinile lungi de 70 de cm, frunzele subţiri şi zimţate şi florile de culoare violet. Planta se recoltează în lunile iulie şi august, fiind folosită doar parte aeriană. Extractele obţinute din frunze şi flori au proprietăţi tonice, antibacteriene, astringente, sudorifice şi sedative.

Te ajută să ai un somn liniştit

Verbina are proprietăţi calmante, de aceea un ceai băut înainte de culcare, te va ajuta să adormi mai uşor. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, se strecoară şi se bea cald, cu o oră înainte de culcare. Pentru cei care suferă de insomnii, se recomandă o cură de aproximativ 2 săptămâni.

Adjuvant în caz de răceală

Ceaiul de verbină este un bun antitermic, întăreşte sistemul imunitar şi reduce inflamaţia gâtului. Atunci când nu vrei să foloseşti medicamente care scad temperatura, apelează cu încredere la medicina naturii. Infuzează 1 linguriţă de verbină uscată în 200 de ml de apă clocotită. Consumă ceaiul cald, la nevoie, dar nu mai mult de 2 căni pe zi.  

Reduce simptomele afecţiunilor digestive

Infuzia de verbină are un gust acrişor, asemănător cu lămâia, având efecte pozitive asupra stomacului. Dacă ai senzaţia de preaplin, consumă un ceai de verbină, care va stimul activitatea bilei şi va uşura digestia. Infuzia preparată dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă  fiartă va avea un efect antispastic şi calmant, fiind un remediu eficient pentru crampe abdominale, enterită şi colită.  

Protejează sistemul nervos

Studiile efectuate asupra plantei au arătat că substanţele pe care le conţine împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă. Fitoterapeuţii mai recomandă infuzia în caz de migrene pe fond de stres, în caz de iritabilitate sau oboseală psihică. Bea ceaiul la nevoie, preparat dintr-o linguriţă de plantă şi 200 ml de apă clocotită. Cere sfatul fitoterapeutului sau medicului de familie dacă migrenele sunt dese.

Te scapă de anxietate

Ai stări de nelinişte şi teamă fără motiv? S-ar putea să te confrunţi cu anxietatea sau cu atacul de panică. În acest caz te poate ajuta un ceai de verbină în combinaţie cu rozmarinul. Amestecul are proprietăţi liniştitoare, înlăturând emoţiile puternice de genul fricii.

Precauţii în cazul cardiacilor

Ceaiurile şi alte preparate din verbină sunt interzise femeilor însărcinate, pentru că pot produce contracţii uterine. De asemenea, persoanele care suferă de afecţiuni cardiace trebuie să ceară avizul medicului înainte de a urma vreun tratament cu verbină. Dacă se depăşeşte doza indicată, planta poate provoca greaţă şi stări de vomă.