Care sunt beneficiile fagurelui de miere
Mierea, ceara, lăptişorul de matcă şi propolisul sunt produse ale stupului de care putem profita. Află care sunt beneficiile fagurelui de miere!
Albinele construiesc fagurii pentru a depozita mierea şi polenul şi, uneori, pentru a găzdui larvele. Deşi, în general, mierea este cea extrem de apreciată, fagurele în sine conţine mai multe elemente de pe urma cărora sănătatea noastră poate avea de câştigat. Fagurele este alcătuit din celule hexagonale de ceară, acoperite cu miere crudă, propolis şi lăptişor de matcă şi poate fi consumat ca atare, alături de fructe proaspete sau pe pâine prăjită, de exemplu.
Beneficiile fagurelui de miere pentru anumite afecţiuni
Mierea crudă din fagure este diferită de cea procesată pe care o cumperi din comerţ, deoarece păstrează intacţi aminoacizii, flavonoidele, vitaminele şi mineralele. Mierea crudă e utilă în tratarea tusei şi a durerilor de gât, atenuează simptomele bolii de reflux gastroesofagian şi ale gastritei şi contribuie la combaterea diareii. Are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare şi cardioprotectoare.
Ceara din fagure este comestibilă şi se foloseşte în anumite produse din comerţ pentru a le îngroşa textura. De asemenea, este utilizată ca ingredient în produse cosmetice şi pentru fabricarea lumânărilor. Este utilă în tratamentul rănilor, arsurilor şi vânătăilor, având proprietăţi antibacteriene şi antifungice. După ce s-au extras din fagure mierea şi restul componentelor, ceara poate fi mestecată ca o gumă pentru curăţarea danturii.
Propolisul este un fel de clei pe care albinele îl folosesc pentru construcţia stupului şi care conţine compuşi antimicrobieni, antivirali şi antiinflamatori. Ingerarea acestui element poate scădea glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, arată anumite cercetări. În plus, propolisul este de folos în tratarea afecţiunilor gastrointestinale.
Lăptişorul de matcă, secretat de glandele salivare ale albinelor, este folosit pentru hrana reginei stupului şi a larvelor. Datorită proprietăţilor antioxidante, antimicrobiene şi antiinflamatoare, se recomandă pentru îmbunătăţirea sănătăţii sistemului reproducător, pentru tratarea rănilor uşoare, scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. De asemenea, este folosit în produsele cosmetice cu efect antiîmbătrânire.
Printre beneficiile consumului fagurelui de miere se numără şi efectul anticancerigen. Cercetările arată că mierea tualang (polifloră de Malaezia) are efecte citotoxice asupra celulelor cancerului de sân, fără să le atace şi pe cele sănătoase. De asemenea, pare să aibă şi efecte importante asupra celulelor cancerigene de la nivelul ficatului şi al colonului, prin combaterea inflamaţiei.
Deşi beneficiile fagurelui de miere sunt multiple, se recomandă ca acesta să nu fie consumat de femeile însărcinate şi nici de copiii cu vârste mai mici de 1 an. La aceştia din urmă, consumul de fagure le creşte riscul de contaminare cu toxina botulinică.
Citeşte mai multe despre beneficiile fagurelui de miere: