Beneficiile semintelor de in si cum sa le consumi
Semintele de in sunt o sursa bogata de grasimi sanatoase, antioxidanti si fibre. Pe langa faptul ca previn diabetul si cancerul, ele mai au si alte beneficii.
Protejeaza de cancer
Semintele de in contin acizi grasi Omega-3, despre care se crede ca impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Acestea au in compozitie si antioxidanti (lignani). Oamenii de stiinta spun ca acestea substante au proprietati antiangiogenice. Asta inseamna ca tin la distanta tumorile. Intr-un studiu efectuat pe 161 de barbati, publicat in 2008, oamenii de stiinta au descoperit ca in urma consumului de seminte de in tumorile de cancer de prostata au stagnat. Au fost realizate mai multe studii privind prevenirea cancerului de san si o cercetare ampla arata ca semintele de in diminueaza riscul de cancer mamar.
Scad colesterolul si imbunatatesc sanatatea inimii
Datorita fibrelor, fitosterolilor si acizilor grasi Omega-3 care se gasesc in compozitia semintelor de in, acestea imbunatatesc sanatatea inimi, protejand impotriva bolilor cardiovasculare. Fitosterolii sunt molecule care sunt similare in structura cu colesterolul, dar care inhiba absorbtia intestinala a colesterolului. In 2010, cercetatorii americani au analizat efectul pe care semintele de in il au asupra nivelului de colesterol la barbatii care au consumat cel putin 3 linguri de seminte de in pe zi. La acestia s-a observat o scadere cu aproape 10% a nivelului colesterolului dupa 3 luni de tratament. In 2008, un studiu efectuat pe 55 de femei din America de Nord, care erau la menopauza, a aratat ca un consum zilnic de 30 g de seminte de in reduce nivelul de colesterol LDL cu pana la 10%. O alta cercetare arata ca 40 g pe zi de seminte de in poate ajuta la reducerea incidentei sau severitatii bufeurilor, simptome cu care multe femei la menopauza se confrunta.
Imbunatatesc glicemia
Fitoestrogenii din semintele de in ajuta la reducerea riscului bolilor cronice precum diabetul, datorita efectului antiinflamator. Un studiu efectuat in 2016 arata ca mai multi compusi care se gasesc in semintele de in pot ajuta la reducerea incidentei diabetului de tip 1 si la intarzierea aparitiei diabetului de tip 2.
Previn constipatia
1 lingura de seminte de in contine 3 grame de fibre, ceea ce reprezinta 8-12% din doza zilnica recomandata atat pentru barbati, cat si pentru femei. Mai mult, semintele de in au in compozitie doua tipuri de fibre dietetice: solubile (20-40%) si insolubile (60-80%). Fibrele solubile cresc consistenta continutului intestinului si incetinesc digestia. Asta contribuie la reglarea zaharului din sange si la scaderea colesterolului. Fibrele insolubile sunt utile in prevenirea constipatiei si celor care au sindromul intestinului iritabil.
Intaresc imunitatea
de in sunt o sursa excelenta de proteine vegetale. Numeroase studii de laborator au aratat ca proteinele din seminte de in intaresc imunitatea, reduc colesterolul, previn tumorile si au proprietati antifungice.
Cum poti sa le consumi
Semintele de in se pot consuma intregi sau macinate si pot fi puse in mancare, in supe, salate sau iaurt. Nu tebuie sa depasesti o lingurita pe zi.