Beneficiile ardeiului iute: combate durerea şi ajută la slăbit

1 2 jpg jpeg

Bogat în vitaminele C, B6 şi K1, ardeiul iute conţine şi capsaicină, un alcaloid responsabil de gustul înţepător, precum şi de beneficiile ardeiului iute pentru sănătate.

Folosit pe scară largă pentru a condimenta mâncarea, ardeiul iute este bun pentru sănătate datorită efectelor pozitive pe care le are asupra articulaţiilor, inimii şi digestiei. Conţinutul de vitamine, minerale şi compuşi naturali unici face ca beneficiile ardeiului iute să se întindă asupra multor probleme de sănătate.

Beneficiile ardeiului iute: uşurează durerile articulare

Datorită proprietăţilor de uşurare a durerii pe care le are capsaicina, ardeiul iute poate fi aplicat pe piele pentru a reduce substaţa care transportă mesajele de durere spre creier. Unguentele şi cremele cu ardei iute pot fi utilizate pentru efectele antiinflamatoare, antireumatice şi de stimulare a circulaţiei, în caz de dureri de spate, de genunchi sau musculare.  De asemenea, consumul de ardei iute poate ajuta şi la prevenirea migrenelor, precum şi la tratarea lor.

Ajută la scăderea în greutate                           

Printre beneficiile ardeiului iute se numără şi stimularea metabolismului, ceea ce îl face util în curele de slăbire. Una dintre marile probleme atunci când eşti la dietă e faptul că ţi-e poftă de anumite alimente interzise. Se pare că ardeiul iute taie aceste pofte şi te ajută să te concentrezi pe ce ai voie să mănânci. Cercetări recente au arătat că tot capsaicina este cea responsabilă pentru reducerea apetitului şi aceelerarea arderii grăsimilor din organism, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. În procesul de slăbire, se recomandă să taie un ardei mic într-o salată de ton şi crudităţi sau într-o supă de legume sau să se presare un praf de chilli peste un ou fiert sau o felie de brânză slabă.

Contribuie la o digestie bună

Deşi persoanelor cu ulcere sau gastrite li se recomandă în general să nu consume condimente, anumite cercetări arată că şi acestea ar putea beneficia de pe urma consumului moderat de ardeiul iute. Ceea ce este sigur e că ardeiul iute este util pentru digestia persoanelor sănătoase, contribuind la eliminarea gazelor intestinale, tratând diareea şi acţionând ca un remediu natural împotriva crampelor.

Păstrează inima sănătoasă

Printre beneficiile ardeiului iute se numără stimularea sistemului circulator şi prevenirea bolilor de inimă, prin reducerea valorilor colesterolului şi a depozitelor de lipide. Ardeiul iute împiedică apariţia cheagurilor de sânge şi dilată vasele pentru o circulaţie uşurată.

Luptă împotriva răcelilor

Antioxidanţii din ardeiul iute întăresc sistemul imunitar, contribuind la înlăturarea stării de răceală şi a gripei. Consumul de ardei iute atacă virusurile, iar spray-urile nazale cu capsaicină reduc congestia. Când ai răcit, de ajutor este şi praful de ardei pus în ceai. Fă-ţi o infuzie dintr-o linguriţă de rozmarin la 250 ml apă, pe care o laşi 5 minute. După ce strecori, adaugă în cană un praf de ardei sau o bucăţică de ardei de 2 mm. Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, ardeiul iute este de ajutor şi pentru uşurarea simptomelor alergiilor.

Citeşte mai multe despre beneficiile ardeiului iute:

Ardeiul te ajută să dai burta jos 

Îmbunătăţirea circulaţiei sanguine