Ai colesterolul crescut? Iată ce remediu te ajută să îl scazi!

Multe persoane au nivelul crescut al colesterolului, din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi. Unele remedii ajută la rezolvarea problemei, dacă sunt făcute şi alte modificări în dietă.

Ovăzul este o importantă sursă de vitamine din complexul B, magneziu, fosfor, fier, seleniu, calciu şi zinc. De asemenea, conţine fibre necesare digestiei, antioxidanţi şi proteine vegetale. Pentru că are componenţă nutritivă bogată, ovăzul ar fi bine să fie consumat mai des, fie adăugat în iaurturi, de exemplu, fie sub forma unor remedii. Apa cu ovăz este un astfel de leac, care îţi poate aduce următoarele beneficii!

Reduce grăsimile din sânge şi previne bolile de inimă

Ovăzul conţine beta-glucan, un tip specific de fibră solubilă. Un studiu din 2014 a arătat că persoanele care consumă 3 g de beta-glucani pe zi îşi pot reduce nivelul colesterolului rău (LDL). De asemenea, persoanele care consumă zilnic 3,6 g de beta-glucani pot fi mai protejate de bolile de inimă. Totodată, ovăzul mai conţine şi un anume tip de antioxidanţi (avenantramide), care cresc producţia de oxid nitric, iar acest lucru contribuie la relaxarea vaselor de sânge, implicit la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce are beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

Cum se prepară apa cu ovăz

Pentru a prepara 4 porţii de apă cu ovăz ai nevoie de:

● 1/2 cană cu fulgi de ovăz

● 6 căni cu apă (sau 1,5 litri)

Preparare: Pune fulgii de ovăz în apă şi lasă la frigider peste noapte. Dimineaţa, pune într-un blender şi amestecă până obţii consistenţa potrivită, câteva minute. Strecoară şi consumă. Remediul se poate păstra la frigider câteva zile. Opţional, pentru gust, mai poţi adăuga 1 linguriţă de extract de vanilie sau 1 băţ de scorţişoară.

image

Consumul de apă cu ovăz poate scădea colesterolul şi are efect protector contra cancerului colorectal. Foto: Shutterstock

Ţine glicemia sub control

Tot beta-glucanii din ovăz ajută la îmbunătăţirea răspunsului la insulină şi poate reduce nivelul glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot constata că fulgii de ovăz în dietă le ajută să-și gestioneze nivelul zahărului din sânge, atâta timp cât nu adaugă zahăr suplimentar în preparatele consumate. În plus, când se consumă apă cu ovăz cu surse de carbohidraţi, despre care se ştie că duc la creşterea nivelului glicemiei, vâscozitatea lichidului încetineşte absorbţia acestora. Întârzierea absorbției carbohidraților permite glicemiei să crească lent și să rămână în intervalul optim pentru mai mult timp.

Ajută la detoxifiere

Organimsul are propriile mecanisme prin care elimină reziduurile metabolice sau toxinele. Apa cu ovăz poate avea efecte pozitive în susţinerea acestui proces, iar pentru acest lucru se recomandă să fie consumată dimineaţa, pe stomacul gol.

Previne constipaţia

Apa cu ovăz este un remediu cu beneficii dovedite pentru sănătatea digestivă. Acest amestec vâscos hrăneşte bacteriile bune din intestine. De asemenea, previne şi tratează constipaţia, graţie fibrelor din aceasă cereală.

Ţine de foame

Datorită bogăţiei de fibre, ovăzul induce saţietatea, prin urmare nu mai simţi nevoia de a mânca, iar acest lucru te ajută să îşi menţii silueta. În plus, la următoarea masă, poţi fi tentat să consumi mai puţină mâncare. Studiile au arătat că persoanele care consumă ovăz nu mai au simt nevoia de a mânca în următoarele 4 ore.