Ce poți mânca dimineața pentru a-ți reduce colesterolul?

Există un preparat foarte poplar pentru micul dejun, care ar putea reduce nivelul de colesterol, potrivit Express.

Colesterolul, o substanță grasă care poate înfunda vasele de sânge, împiedicând fluxul sanguine, este o problemă de sănătate care paote genera urgențe medicale grave, cum ar fi atacuri de cord și accident vascular cerebral.

fulgi de ovaz femeie shutterstock 1495039610 jpg

Micul-dejun poate reduce colesterolul dacă alegi alimente bogate în fibre. Foto: Shutterstock. 

La fel ca multe afecțiuni de sănătate, colesterolul ridicat poate fi cauzat de mai mulți factori de stil de viață. 

O dietă nesănătoasă este un astfel de factor de risc,  în special dacă este bogată în grăsimi saturate. Dar, potrivit Express, consumul de tărâțe de ovăz ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Nutriționistul Mays Al-Ali, de la Healthy Mays, a recomandat ca remediu pentru colesterolul crescut, să crești aportul de fibre. Ea a declarat pentru Express.co.uk: „Măriți cantitatea de fibre solubile consumate, la 30 de grame pe zi. Fibrele solubile adaugă un plus de satisfacție pentru că dau șațietate și vă ajută să vă mențineți un tranzit regulat, reducând constipația și cu cât aveți mai multe mișcări intestinale, cu atât ficatul este mai curat, mai detoxifiat”, a spus specialista.

Legătura dintre toxicitatea hepatica și colesterol este potrivit expertei citate, urmatoarea: „Colesterolul ridicat poate fi legat de un ficat toxic, deoarece colesterolul este eliminat din organism prin ficat.”

Alimentele bogate în fibre recomandate de Mays includ:

·      Ovăz

·      Orz

·      Orez brun

·      Brocoli

·      Varză

·      Legume cu frunze de culoare verde închis.

Ea susține în special mesele cu ovăz, ca o modalitate sănătoasă de a reduce colesterolul, pentru conținutul lor de beta-glucani, un tip special de fibre.

„O cantitatea de numai 60 de grame de tărâțe de ovăz pe zi pot ajuta la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută [colesterolul „rău”] din sânge, datorită beta-glucanilor pe care îi conțin”, a spus ea.

„Cu cât ovăzul este mai puțin procesat, cu atât conține mai mulți beta-glucani care au proprietăți de scădere a colesterolului lipoproteinelor cu densitate scăzută.”, a spus nutriționista.

Potrivit lui Mays Al-Ali, este de preferat ovăzul organic, dar există și alte alimente bogate în beta-glucani, printre care ciupercile medicinale cu shiitake și maitake care s-a dovedit că reduc cel mai mult colesterolul.

Un studiu, publicat în revista Nutrients în 2019, a concluzionat că fibrele alimentare ar putea ajuta la scăderea colesterolului rău, mai ales dacă sunt luate împreună cu statine - medicamente pentru a reduce colesterolul.

Studiul spunea: „Fibrele alimentare pot fi folosite pentru a completa monoterapia cu statine în scăderea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută și pentru a reduce doza prescrisă de statină, pentru a reduce efectele secundare și pentru a îmbunătăți tolerabilitatea medicamentului. Fibrele alimentare solubile și insolubile din alimentele integrale au multiple efecte non-nutritive asupra sănătății care ajută la îmbunătățirea profilului lipoproteinelor și nu au valoare calorică și, prin urmare, ar putea face parte dintr-un model de alimentație sănătoasă.”, mai preciza studiul.

De asemeena, potrivit aceluiași studiu, abundența fibrelor alimentare din alimente, fructe și legume din cereale integrale, le face ținte atractive pentru prevenirea bolilor și reducerea riscului de ateroscleroză și boli cardiovasculare.

Mai multe organisme medicale recomandă ca adulții să consume 30 de grame de fibre pe zi.  Cu toate acestea, se crede că o persoană obișnuită mănâncă doar aproximativ 20 de grame pe zi.