Acest tip de baie relaxează, dar şi tratează!

image

În culturile din întreaga lume, băile terapeutice au fost folosite pentru a alina diverse probleme de sănătate. În plus, aduc şi relaxarea de care avem nevoie.

Apa caldă a unei băi relaxante masează subtil mușchii obosiți și stimulează circulația sângelui, accelerând livrarea de nutrienți vindecători către țesuturi, ajutând în același timp la eliminarea unor deșeuri care contribuie la apariţia durerii. O baie fierbinte poate ajuta chiar și la arderea câtorva calorii în plus, stimulând temporar metabolismul.

O tehnică practicată în întreaga lume de secole este hidroterapia de contrast. Mai exact, este vorba despre alternarea între apa caldă și cea rece, care face ca vasele de sânge să se dilate și să se îngusteze alternativ. Se obţine o acțiune de pompare, care crește circulația sângelui și reduce congestia și inflamația, îmbunătățește digestia și stimulează activitatea organelor. De asemeena, întărește și funcția imunitară.

Pentru a încerca acest lucru acasă, este nevoie de un lighean mare care să acționeze ca a doua baie sau poți, pur și simplu, se stai scufundat într-o baie caldă, iar cu un duş să îţi stropeşti din când în când corpul cu apă rece. Se începe întotdeauna cu apă fierbinte și se termină cu rece.

Efecte la nivelul pielii

O baie cu anumite ingrediente adăugate poate fi exact ceea ce are nevoie pielea pentru a reduce inflamația și mâncărimea. În aceste situații, se scufundă în apa caldă bicarbonat de sodiu, ovăz și oţet.

Soluţie în caz de dureri și entorse

Dacă nu este ceva grav, ci sunt niște entorse minore, o baie cu săruri Epsom adăugate poate aduce o alinare sau o atenuare rapidă. Sărurile drenează lichidul din organism și ajută la micșorarea țesuturilor umflate. Se adauguă 2 căni de sare Epsom într-o baie caldă și se scufundă corpul în lichid.

O baie cu săruri Epsom va extrage și acidul lactic, a cărui acumulare contribuie la menţinerea durerilor musculare. După o sesiune de exerciții viguroase făcute la sală, 1 sau 2 căni de săruri într-o baie fierbinte relaxează corpul și previn durerile.

Cu uleiuri esenţiale

 O modalitate minunată de a spori valoarea medicinală a unei băi este adăugarea de uleiuri esențiale, care sunt disponibile în farmaciile naturiste. Fiecare are propriile indicaţii şi beneficii. De exemplu, după o zi lungă și grea, câteva picături de ulei de pin adăugate în apă au efect revigorant. Uleiul de eucalipt elimină congestia, iar cel de mușcată reduce anxietatea. Lavanda combate depresia și rozmarinul stimulează memoria.

Combinațiile de uleiuri esențiale pot fi, de asemenea, benefice. Totuși, cei cu predispoziție la alergii trebuie să cunoască reacția la uleiurile esențiale înainte de a le folosi. Pentru aceasta, se recomandă tamponarea de ulei diluat pe interiorul brațului. Dacă nu apare o reacție în 12 ore, totul este în regulă.

Calmarea durerile articulare

Pentru a atenua durerile articulare, se pot combina 4 picături de ulei de ienupăr și 2 picături de ulei de lavandă, ulei de chiparos și ulei de rozmarin, împreună cu o jumătate de cană de săruri Epsom, care se adaugă în apa de baie. O altă variantă: 3 picături de ulei de lavandă și 3 picături de ulei de chiparos. 

Remedii care aduc somnul

Când insomniile îţi dau târcoale, se folosesc în cadă 2 până la 4 linguri de sare de mare, 4 picături de ulei de lavandă, 3 picături de ulei de maghiran și 3 picături de ulei de lămâie. Alte uleiuri care ajută la promovarea somnului includ pe cel din flori de tei, musețel, tămâie și trandafir.

Când vrei să te relaxezi

O baie făcută special pentru relaxare poate conține 3 picături de ulei de ylang-ylang, 5 picături de ulei de lavandă, 2 picături de ulei de bergamotă și 1⁄2 cană de săruri Epsom. Se pot presăra și ierburi uscate și flori.

Pentru a potoli anxietatea, se adaugă mușețel împreună cu alte ierburi calmante, cum ar fi levănțica și valeriana.

Pentru șezut și picioare

O baie pentru picioare sau o baie de șezut poate oferi o soluție rapidă și simplă pentru probleme diverse, de la dureri de cap la hemoroizi.

Pentru febră, congestie sau dureri de cap, înmoaie picioarele în apă caldă plus un vârf de linguriță de pudră de muștar. Acest stimulează circulația și, de asemenea, ușurează presiunea asupra vaselor de sânge din cap. Pentru dureri și mâncărimi date de hemoroizi, se pregătește o baie sau un lighean cu apă caldă în care se pune o mână de săruri Epsom.

Vezi şi: Ce oferă mai multe beneficii? O baie sau un duș?