Băile fierbinți reduc fertilitatea masculină?

Un duș cu apă caldă sau o zi de saună ar putea să dăuneze spermatozoizilor? Experții dezvăluie pentru Hindustan Times, dacă o baie cu apă fierbinte chiar are capacitatea de a reduce fertilitatea masculină.

Diferiți factori, cum ar fi temperatura ambientală ridicată în mediile de viață sau ocupaționale și obiceiurile de viață nesănătoase ar crește temperatura scrotului, prin urmare, ar induce efecte negative asupra calității spermei.

1 igiena barbat jpg jpeg

Căldura poate afecta calitatea spermei și fertilitaeta masculină. Foto:Shutterstock 

Într-un interviu acordat pentru Hindustan Times Lifestyle, Dr. M Niharika, medic ginecolog la Spitalele Kamineni din Nagar a explicat: 

 „Spermatogeneza este un proces complex, în mai multe etape, care implică proliferarea și diferențierea spermatogoniei în spermatozoizi maturi. În timpul spermatogenezei, temperatura optimă a testiculelor este cu 2 până la 4 grade C mai mică decât temperatura corpului. Acesta este motivul pentru care testiculele sunt plasate într-un sac scrotal în afara abdomenului, spre deosebire de alte organe. Viața într-un mediu cu temperatură ridicată și stilul de viață nesănătos poate deteriora spermatozoizii. De asemenea, timpul de expunere la căldură este un factor important, deoarece doar un duș cu apă caldă sau o baie de saună nu dăunează spermatozoizilor imediat. Dacă un pacient este expus în mod repetat la căldură, iar pielea scrotului stă mult în apă fierbinte, cum se întâmplă în cazul băilor cu apă fierbinte sau al băilor de saună, atunci cu siguranță va avea un impact asupra spermatogenezei.”

Ea a adăugat: „Alți factori care contribuie la creșterea temperaturii testiculare includ obiceiurile, stilul de viață, purtarea de haine strânse, factorii ocupaționali (cum ar fi expunerea prelungită la temperaturi ridicate) și schimbările climatice. Investigațiile privind relația dintre temperaturile ambientale ridicate și diverși parametri ai spermatozoizilor la oameni au produs rezultate contradictorii și neconcludente. În 2020, numeroase studii au demonstrat că stresul termic a crescut temperatura țesutului testicular, scăzând concentrația și motilitatea spermatozoizilor la persoanele care au avut încălzire scrotală.”

Subliniind că sperma umană este deteriorată de stresul termic, deoarece își pierde viabilitatea, motilitatea și densitatea, expertul în sănătate a explicat: „Spermatogeneza este redusă cu 14% pentru fiecare grad C în care temperatura testiculară crește. Motilitatea spermatozoizilor este redusă semnificativ de temperatura ambientală ridicată din cauza scăderii activității mitocondriale și a sintezei ATP. Stresul termic provoacă apoptoză în țesutul testicular prin căile mitocondriale sau deteriorarea ADN-ului. Infertilitatea masculină poate rezulta și din distrugerea ADN-ului spermatozoizilor din canalul deferent sub influența temperaturii ambientale ridicate. Ca urmare, stresul termic prezintă un risc semnificativ pentru țesutul testicular, calitatea spermei și riscul de infertilitate. Deficiențe semnificative ale spermei, cum ar fi modificările indicilor spermatozoizilor, disfuncția mitocondrială și închiderea ADN-ului spermatozoizilor, sunt provocate de expunerea la temperaturi ridicate într-o saună.”