Remedii cu albăstrele pentru bolile renale şi oculare
Cunoscută şi sub denumiri precum corobăţica-albastră sau clopoţel, albăstreaua a fost utilizată din vechime în medicina populară.
Plantă anuală cu flori albastre grupate în ciorchini, fără miros şi cu un gust uşor astringent, albăstreaua (Centaurea cyanus) creşte în general în lanurile de secară sau de grâu. Din acest motiv, în mediul rural, când aveau loc mici accidente în timpul secerişului, florile proaspete erau puse pe tăieturi pentru a grăbi vindecarea. Florile conţin tanin, centaurină, cianină, cicorină, antocianide, săruri de potasiu şi magneziu şi mucilagii şi se utilizează sub formă de ceai, tincură, pulbere, macerat la rece şi apă de flori. Remediile cu albăstrele se pot folosi ca adjuvant în afecţiuni renale, oculare şi respiratorii, pentru tratarea bolilor intestinale şi pentru colicile sugarilor, în caz de constipaţie, diaree sau indigestii, precum şi pentru tăieturi, eczeme, psoriazis, hemoroizi şi ihtioză (boală caracterizată prin uscarea excesivă şi îngroşarea pielii).
Cum prepari tinctura de albăstrele pentru boli renale
Suferi de afecţiuni renale sau ale vezicii urinare? Încearcă tinctura de albăstrele, care ajută nu doar în caz de urinare dificilă, ci şi pentru stimularea apetitului la persoanele fără poftă de mâncare. 50 g de flori mărunţite, proaspete sau uscate, se pun în 250 ml de alcool alimentar de 70°, într-un recipient care se închide cu capac. Vasul se ţine 15 zile la temperatura camerei şi se agită de mai multe ori pe zi. La sfârşitul perioadei, lichidul se strecoară şi se pune în recipiente mai mici, care se închid bine şi se ţin la rece.
Iritaţiile oculare se atenuează cu apă de albăstrele
Dacă te confrunţi cu iritaţii în zona oculară, pleoape înroşite şi ochi umflaţi, apa de albăstrele îţi poate fi de folos. O compresă cu apă de albăstrele de la farmacie descongestionează şi calmează zonele afectate, atenuând umflarea şi roşeaţa şi, în plus, acţionează ca un tonic pentru piele. Lichidul combinat cu argilă albă poate fi utilizat ca mască pentru tenul sensibil. De asemenea, se poate folosi ca ingredient în prepararea cremelor naturale pentru zona ochilor sau în loţiunile pentru calmarea şi hidratarea pielii expuse la soare.
Infuzia de albăstrele, utilă în indigestie
Dacă ai răcit, suferi de bronşită, ai indigestie ori diaree, apelează la un ceai de albăstrele. Toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de plantă uscată şi lasă acoperit 15 minute. Strecoară şi bea câte 1/3 de cană înainte de mesele principale. Împotriva constipaţiei se beau dimineaţa şi seara câte 1 cană de ceai, în care se pun 10 picături de tinctură de aloe. Pentru tratarea ihtiozei sau psoriazisului, se amestecă ceaiul de albăstrele cu făină de in şi se aplică local. După 8 ore, se spală zona şi se unge cu ulei de măsline.
Citeşte mai multe despre remediile cu albăstrele: