Coji cu efect terapeutic

2 jpg jpeg

În cojile fructelor şi ale legumelor se ascund adevărate depozite de vitamine şi de minerale. Este foarte important însă ca înainte de a le folosi să le speli foarte bine şi să le ţii în apă sărată timp de jumătate de oră, pentru îndepărtarea eficientă a murdăriei. De asemenea, cojile fructelor şi legumelor pot conţine urme de pesticide, care pot fi înlăturate dacă le clăteşti cu apă în care ai adăugat bicarbonat de sodiu sau suc de lămâie.

Nu poţi dormi? Iată ce te ajută!

Cojile de mere sunt un remediu la-ndemână dacă insomniile îţi fac nopţile albe. Ai nevoie de două linguri de coji de mere mărunţite, peste care torni 250 ml. de apă clocotită. Lasă la infuzat zece minute şi bea ceaiul cu două ore înainte să te culci. Pentru gust, poţi îndulci infuzia cu o linguriţă de miere. Somnul vine mai uşor şi dacă îţi pui alături de pat câteva coji proaspete de portocale. Tot infuzia cu coajă de mere îţi face bine dacă ai crampe la stomac. Pentru asta, bea câte trei ceaiuri de coji de mere pe zi.

Ia-ţi calciul din coaja de ou!

Coaja de ou este un leac la-ndemână dacă ai lipsă de calciu. Spală bine cojile de la trei ouă, mărunţeşte-le şi lasă-le două zile la uscat. Apoi, dă-le prin râşniţa de cafea, până obţii un praf fin. Amestecă acest praf cu sucul de la trei lămâi şi lasă la macerat o săptămână, la rece, într-o sticluţă închisă ermetic. Apoi, iei din acest amestec câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu puţină miere. Praful obţinut din coaja de ou îţi este de ajutor şi dacă ai ulcer. În acest caz, dizolvă o linguriţă din acest praf într-o cană cu apă călduţă. Remediul se ia zilnic, până la dispariţia arsurilor date de ulcer.

Portocalele uşurează digestia

Dacă ai digestia lentă, pune o linguriţă de coajă de portocală pisată într-o cană cu apă fierbinte, lasă la infuzat un sfert de oră şi ia acest amestec după masa de prânz. Coaja de portocală te ajută şi să previi constipaţia. Fierbe cojile de la două portocale timp de o jumătate de oră şi aruncă apa. Apoi, fierbi din nou cojile într-un litru de apă, după care le scoţi şi le laşi la temperatura camerei până a doua zi, dimineaţa, când le iei pe stomacul gol.

Coaja de cartofi, antiinflamator

Cojile de cartofi sunt bogate în minerale precum potasiul, iar ţie îţi fac bine dacă ai dureri reumatice sau hipertensiune. Spală bine cinci cartofi, până nu mai rămâne nicio urmă de pământ, curăţă-i şi fierbe coaja în jumătate de litru de apă, timp de 20 de minute. Strecoară, lasă să se răcească şi bea acest decoct de două-trei ori pe zi, într-o cură de două luni.

Cojile de cartofi sunt bune şi dacă ai sinuzită. Fierbe cojile de la patru cartofi într-un litru de apă şi fă inhalaţii o dată pe zi, timp de trei zile. Dacă ai afte bucale, clăteşte-ţi gura cu decoct de coji de cartofi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte cinci minute.