Somnolenţă excesivă? Poate fi vorba de hipersomnie!

1 2 jpg jpeg

Tuturor ni se poate întâmpla să trecem uneori prin stări de somnolenţă ziua, de pildă, când nu am dormit suficient sau am avut un somn neodihnitor. La cei cu hipersomnie, această stare se menţine. Medicii diagnostichează hipersomnia când somnolenţa excesivă există de cel puţin 1 lună, când apare zilnic (în contextul unui somn de noapte normal), perturbând activitatea socio-profesională a persoanei.

Pe l├óng─â somnolen┼úa excesiv─â din timpul zilei ┼či somnul prelungit, hipersomnia este ├«nso┼úit─â de dificultatea la trezire (numit─â ┼či ÔÇ×be┼úia somnuluiÔÇŁ), sieste lungi, dar care nu reduc nevoia persoanei de a se odihni, oboseal─â constant─â, greut─â┼úi de concentrare, sc─âderea vigilen┼úei ┼či a energiei. Narcolepsia, o cauz─â Exist─â numero┼či factori care duc la instalarea hipersomniilor. Una dintre ele este narcolepsia, o tulburare care are 4 simptome importante: accese subite de somn, pierderea brusc─â a tonusului muscular (cataplexie), halucina┼úii (vizuale, auditive sau tactile) ┼či paralizii de somn. Narcolepsia este diagnosticat─â c├ónd atacurile de somn survin zilnic, cel pu┼úin 3 luni.

Hipersomniile sunt ┼či o consecin┼ú─â a apneei de somn, a bolilor cronice, a tulbur─ârilor de ritm circadian, a sindromului picioarelor nelini┼čtite, a unor tulbur─âri psihice sau neurologice. Activit─â┼úile intense, munca ├«n ture, consumul frecvent de alcool sau de droguri, excesul de cafea sau de tutun, precum ┼či administrarea unor medicamente (antihistamice, antihipertensive) duc, de asemenea, la instalarea acestei tulbur─âri.

Exist─â ┼či hipersomnie idiopatic─â (cu cauz─â necunoscut─â), care, ├«n 80% din cazuri, se men┼úine tot restul vie┼úii (uneori, este posibil─â vindecarea spontan─â dup─â c├ó┼úiva ani).

Cite┼čte ┼či: Remedii energizante pentru oboseala cronic─â

Obiectivul terapiei ├«n hipersomnie este atenuarea somnolen┼úei excesive. Pentru diagnostic, medicul va indica mai multe teste, necesare at├ót pentru aflarea cauzei, c├ót ┼či pentru tratamentul adaptat acesteia. Se pot prescrie psihostimulante pentru cre┼čterea vigilen┼úei ┼či pentru combaterea somnolen┼úei, ┼či, mai rar, antidepresive. Pe l├óng─â terapia medicamentoas─â, pacientul prime┼čte ┼či recomand─âri privitoare la somn, activitate fizic─â ┼či alimenta┼úie.

Pentru a evalua nivelul de somnolenţă al unei persoane în timpul zilei, medicii pot recomanda scala Epworth.

Alege din următorul punctaj pe cel mai apropiat fiecărei situaţii:

0ÔÇônu a┼úipe┼čti sau adormi niciodat─â

1ÔÇôprobabilitate mic─â de a a┼úipi sau adormi

2ÔÇô probabilitate moderat─â de a a┼úipi/adormi

3ÔÇô probabilitate ridicat─â de a a┼úipi/adormi

1. Stai ├«n fotoliu ┼či cite┼čti

2. Prive┼čti la televizor

3. E┼čti pe scaun ├«ntr-un loc public, f─âr─â a avea vreo activitate

4. E┼čti pasager ├«ntr-un vehicul, 1 or─â

5. Te întinzi în pat după-amiză

6. E┼čti a┼čezat pe scaun ┼či vorbe┼čti cu cineva

7. Stai pe scaun comod, f─âr─â b─âuturi alcoolice

8. E┼čti ├«n trafic, conduci ┼či opre┼čti c├óteva minute

REZULTAT: Dacă ai obţinut un punctaj mai mare de 10, înseamnă că te confrunţi cu somnolenţă excesivă în timpul zilei.

...exist─â peste 100 de tulbur─âri diferite de somn?