Cum să păstrezi o atmosferă sănătoasă la birou

1 2 jpg jpeg

Aceste afinităţi între colegi, la locul de muncă, sunt inevitabile, iar cu cât firmele sunt mai mari, cu mai mulţi angajaţi, există riscul ca un număr din ce în ce mai mare de oameni să se simtă excluşi, neglijaţi sau chiar respinşi, aspecte care îi afectează emoţional şi le pot scădea semnificativ randamentul profesional.

Unde duce lipsa de comunicare

Sentimentul pe care îl simţim atunci când suntem excluşi la locul de muncă provoacă o reacţie cerebrală asemănătoare durerii fizice, deoarece creierul uman este un organ social, arată un profesor american, în urma unui inedit experiment social realizat la Universitatea din California.

Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din România, care a adunat peste 140.000 de participanţi la cursurile sale de creştere a afacerilor, afirmă că excluderea unor colegi din grupuri de lucru se realizează, în puţine cazuri, din rea voinţă sau concurenţă, iar de cele mai multe ori suntem excluşi de colegi din lipsă de comunicare. De aceea, reacţia premergătoare sentimentului de frustrare poate avea baze nefondate, iar colegii o vor interpreta ca una agresivă şi nesăbuită.

În opinia specialistului, relaţiile echilibrate la birou pot să fie construite dacă urmăm câţiva paşi simpli:

1. Să conştientizăm reacţiile celor din jur pe care le asociem unor traume ca să evităm transformarea unor gesturi banale în adevărate certuri.

„În fiecare zi trecem prin sute de stări cauzate de asocierile pe care le facem în mintea noastră. E important să ştim ce trezeşte în noi teamă sau furie şi, mai departe, să nu alimentăm gânduri nefondate", afirmă Lorand Soares Szasz.

2. Nu lăsa să se umple paharul

În momentul în care la muncă simţim că se creează grupuri şi discuţii care scad productivitatea, e important să spunem ce avem pe inimă. Dar şi să încercăm să schimbăm aceste situaţii neplăcute. Întotdeauna există o soluţie pentru a face lucrurile mai bune dacă comunicăm şi dacă află şi cei din jurul nostru că avem o problemă, că ceva ne deranjează. Altfel, nu o să ghicească nimeni că suntem supăraţi sau că lucrurile merg în direcţia greşită.

„La noi, în companii, ca să încurajăm feedback-ul şi transparenţa, facem săptămânal un joc interesant - WIFLE (what I feel like expressing - ce am pe inima) în care fiecare coleg spune ce are pe inimă în săptămâna respectivă. E esenţial să nu lăsăm sentimentele negative să ne macine la locul de muncă", crede specialistul.

3. Să realizăm teambuilding-uri

Aceste activităţi îi ajută pe angajaţi să spargă „zidul'' şi să se apropie mai mult, să se cunoască şi să lege prietenii, iar pentru cei mai noi reprezintă ocazia ideală de a se integra în echipă.

„Nici nu ne imaginăm cât de multe putem să observăm la colegii noştri prin joc. Iubesc teambuilding-urile, nu teamdrink-urile, pentru că îmi dau şansa să îmi observ angajaţii, să le văd punctele tari şi vulnerabilităţile. Ce e frumos la teambuilding-uri e faptul că, prin crearea de echipe care se luptă pentru victorie, reuşeşti să pui colegii într-un context interesant care îi va face să conştientizeze puterea echipei şi valoarea celui de lângă el", conchide trainerul Lorand Soares Szasz.