Sexul nu este totul într-o relaţie, e adevărat. Dar e foarte important şi, dacă nu merge cum trebuie, relaţia de cuplu are de suferit.

Vechea zicală potrivit căreia problemele se rezolvă în pat este cât se poate de adevărată: multe dintre micile dispute zilnice se uită sau se rezolvă de la sine cu o partidă reuşită de sex. Multe cupluri în care persistă o relaţie conflictuală au probleme legate de viaţa sexuală.

Cel mai dificil este când problemele vin din partea bărbatului, deoarece el tinde să nu discute despre acest subiect. Problemele cu care se confruntă bărbaţii sunt disfuncţiile erectile, iar femeile pot suferi de lipsa orgasmului (anorgasmie) şi dorinţa sexuală scăzută îi poate afecta pe ambii parteneri.

Bărbaţii şi problemele lor

Peste 40% dintre bărbaţii trecuţi de 40 de ani au disfuncţii erectile, dar o mare parte dintre ele se pot trata. Nu trebuie să intri în panică şi să apelezi la stimulente sexuale. Vezi întâi care este cauza. Anumite boli sau medicamente afectează activitatea sexuală.

Anxietatea, stările depresive, relaţiile conflictuale cu partenera, venirea pe lume a unui copil pot provoca o inhibiţie de moment. Nu dramatiza, fă o pauză de sex şi încearcă să elimini factorii externi care au generat problema.

Terapia de cuplu te va ajuta să-ţi faci ordine în viaţă şi să elimini stresul. Unele probleme nu se pot rezolva decât cu tratament chirurgical sau medicamentos. Se zice că mica pastilă albastră, Viagra, face minuni şi salvează multe căsnicii. Dar înainte de a începe orice tratament, informează-ţi medicul despre medicamentele pe care le iei şi despre afecţiunile tale.

Cât de puţin înseamnă… puţin?

Libidoul (dorinţa sexuală) nu este constant, el variază în funcţie de oboseală, starea psihică, starea de sănătate ori de întâmplările zilnice. Nu toţi oamenii au aceeaşi dorinţă sexuală.

Unora li se pare suficient să facă sex o dată pe lună, altora săptămânal, în vreme ce alţii ar face zilnic. Nu se poate măsura cât de des este normal şi cât nu. Important este ca ambii parteneri să aibă acelaşi libido, pentru că altfel apar probleme care se rezolvă prin consiliere de specialitate.


Mai poţi citi şi:

7 sfaturi pentru bărbaţii care ţin la viaţa lor sexuală

Aşa-ţi creşti performanţele sexuale!

Ce trebuie să ştii despre sexul tantric


De ce nu au femeile orgasm?

Anorgasmia este lipsa orgasmului, iar în 90% dintre situaţii cauzele sunt de natură psihologică. Lipsa orgasmului poate fi primară sau secundară. Anorgasmia primară se manifestă printr-un nivel scăzut de excitaţie şi lipsa orgasmului, chiar dacă actul sexual este resimţit cu plăcere.

De vină sunt inhibiţiile sociale, experienţele traumatizante (viol, abuz sexual), lipsa experienţei sau a atmosferei potrivite. Anorgasmia secundară reprezintă pierderea capacităţii de a avea orgasm după o perioadă în care femeia a avut orgasm. Cauzele pot fi oboseala, grijile ori întreţinerea actului sexual fără a avea dorinţă.

Există soluţii!

Dacă ţi se întâmplă să nu ai „inspiraţie“ în dormitor, nu dramatiza. Renunţă să-ţi faci mustrări de conştiinţă. Dacă insişti nu faci decât să agravezi situaţia. Încearcă să tratezi problema cu umor şi căutaţi amândoi să vă simţiţi bine. Oferă partenerei/partenerului un pahar cu vin, pune muzica preferată şi creează o atmosferă cât mai destinsă.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Evelyn Cristescu medic planificare familială

Reacţia erotică a trupului şi senzaţia de intimitate nu vin întotdeauna de la sine. Ele sunt influenţate de numeroşi factori: ambianţa, atracţia, iubirea, dar şi stresul, conflictele, problemele de sănătate. Soluţia este comunicarea între partenerii de cuplu, identificarea cauzei ce a dus la apariţia blocajului sexual şi, eventual, îndepărtarea acesteia.