Operatia de micsorare a stomacului salveaza viata pacientilor cu obezitate
O persoana supraponderala are un indice de masa corporala de minimum 25, iar de la 30 in sus se considera deja obezitate. in forma morbida, indicele de masa corporala este mai mare de 40. Obezitatea este o situatie grava care trebuie tratata, pentru ca anual ucide aproape 3 milioane de persoane. Una dintre cele mai populare metode la ora actuala este chirurgia bariatrica, adica reducerea volumului stomacului care se face cu succes si in Romania.
“Eu fac chirurgia bariatrica doar din necesitate, adica pacientul trebuie sa aiba o nevoie reala, nu sa vrea o interventie bariatrica doar ca moft estetic. Indicatiile interventiilor bariatrice sunt foarte bine stabilite: pentru a fi un candidat pentru o operatie bariatrica, un pacient trebuie sa aiba un anume indice de masa corporala, de minimum 30. De la 30 la 35 vorbim de obezitate de gradul 1 si de la 30 incepe chirurgia obezitatii. incepand cu indicele de masa corporala de 30, obezitatea se opereaza doar in prezenta comorbiditatilor, adica in prezenta diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, in prezenta unor boli articulare, a unor dureri lombare, a herniei de disc sau a altor afectiuni pe care obezitatea le accentueaza. Daca aceste comorbiditati nu sunt prezente, chirurgia bariatrica se incepe de la indicele de masa corporala de 35”, descrie indicatiile chirurgiei bariatrice medicul primar chirurg stefan Tuca, unul dintre medicii din Romania care ajuta pacientii cu obezitate sa-si recapete starea de sanatate
De altfel, se stie faptul ca obezitatea este factor de risc pentru numeroase boli precum cele cardiovasculare, pentru diabet, cancer, artroze si alte afectiuni severe. in plus, greutatea excesiva incetineste metabolismul ceea ce face ca multe diete si regimuri de slabit sa dea gres. Persoanele obeze nu pot face nici miscare asa ca in multe situatii chirurgia este solutia, insa numai dupa o evaluare riguroasa.
“Pacientul trebuie sa probeze, sau macar sa marturiseasca faptul ca a incercat pe parcursul vietii multiple regimuri, ca a fost la nutritionist, ca nu are probleme psihiatrice, ca nu are dependente de droguri sau de alcool. Toate acestea trebuie verificate ca sa fie un candidat bun si la care operatia sa aiba un real succes. Daca are dependente, nu este in regula. Orice pacient trebuie sa stie ca dupa aceasta chirurgie bariatrica isi schimba complet stilul de viata si alimentatia. Daca au fost obisnuiti sa manance cantitati uneori uriase de alimente, ajung sa manance dupa o operatie de gastric sleeve 5 mese pe zi de 60-80 de ml”, completeaza medicul chirurg.
Inainte de operatia de micsorare a stomacului, o persoana cu obezitate este evaluata de catre o comisie medicala. Astfel, sunt importante avizul cardiologului, gastroenterologului, anestezistului, chirurgului, al psihiatrului si al medicului endocrinolog. Orice problema cardiaca sau metabolica trebuie reglata inainte de interventie. De asemenea, apneea in somn poate necesita tratament cu oxigen inainte de operatie. in plus, pacientii trebuie sa stie ca regimul alimentar li se va schimba drastic dupa interventie si ca eliminarea celor cateva zeci de kilograme in plus se produce in decurs de un an.
“Noi presupunem ca pacientul care trece printr-o asemenea interventie e constient de faptul ca-si va schimba viata si obiceiurile alimentare. Daca va manca de exemplu miere si nu va urma regimul alimentar indicat, nu va slabi niciodata cat isi doreste. Trebuie sa vedem ce obiceiuri alimentare are: daca este un pacient capabil sa aiba 5 mese pe zi de 60-80 de ml, daca poate renunta la a manca intre mese diverse gustari calorice sau dulciuri de pofta atunci el este un candidat bun pentru aceasta interventie. Vorbim de un adevarat regim dupa interventia bariatrica: in prima zi postoperator, ii alimentam cu seringa. Pe termen lung, la 2, 3 luni, dupa operatie, va putea manca normal calitativ. Dar cantitativ, nu vor mai putea manca niciodata la fel. in timpul operatiei, se sectioneaza o portiune a stomacului unde se secreta hormonul numit grelina, cel care are legatura cu senzatia de foame. Asa ca, in primul rand, pacientilor n-o sa le mai fie foame, iar in al doilea rand, si daca ar vrea sa manance mai mult, initial, nu vor putea manca mai mult de 100 de ml”, accentueaza medicul stefan Tuca, unul dintre specialistii care trateaza multe cazuri de obezitate din Romania.
Dupa operatie, pacientii primesc un regim alimentar strict, care consta in cantitati foarte mici de hrana. in plus, sunt evaluati periodic si pot lua suplimente cu vitamine si minerale, daca acestea nu sunt absorbite din alimente. Slabirea se produce treptat, iar pacientii sunt sfatuiti sa se fereasca de alimentele hipercalorice, de dulciuri, alcool, orice tentatie care i-ar putea aduce din nou la greutatea initiala. Din pacate, exista si astfel de cazuri daca persoanele care au trecut prin operatia de micsorarea a stomacului nu respecta indicatiile medicilor.
“In Romania, exista si tendinta de a reveni la vechile obiceiuri. Iar la 10 ani, proportia pacientilor care, din pacate, dupa ce au trecut printr-o interventie chirurgicala bariatrica, ajung sa recastige ceea ce au pierdut, e de 15-20%. Deci daca pacientii revin la aceleasi obiceiuri alimentare, dupa 10 ani, recastiga excesul ponderal pierdut. si pierd acest exces ponderal dupa sleeve gastric, intr-un an, un an si jumatate. Deci se produce o scadere in greutate treptata si nu brusca. Daca pacientii nu-si schimba obiceiurile, se pot ingrasa la loc pentru ca stomacul operat va creste treptat la aceleasi dimensiuni ca inainte. Exista inclusiv operatia de resleeve, se reintervine pentru a micsora iarasi stomacul”, adauga chirurgul.
In Romania, operatia de micsorare a stomacului nu este decontata de prin asigurarile medicale. insa costurile acesteia sunt mult mai mici decat cele ale tratamentelor ulterioare pentru bolile asociate obezitatii.
“Este demonstrat faptul ca interventia bariatrica si rezultatele sale scad riscul cardiovascular, se reduc valorile glicemiei si se apropie de cele normale, scade refluxul gastroesofagian, se reduc durerile articulare asociate obezitatii, dar si riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ficatul se regenereaza, steatoza nu mai e prezenta ca inainte de operatie, iar surplusul ponderal dispare de peste tot, inclusiv din zona viscerala, abdominala”, descrie beneficiile slabirii de dupa operatie chirurgul stefan Tuca.