Motivul pentru care apar, de fapt, erecţiile nocturne

1 erectie jpg jpeg

Majoritatea bărbaţilor care nu au disfuncţii erectile “se confruntă” cu erecţii spontane care se pot produce de până la cinci ori în timpul somnului.

Au existat, de-a lungul timpului, diverse teorii legate de erecţiile în timpul somnului. Acestea sunt numite tumescenţă peniană nocturnă şi sunt asociate cu mişcarea rapidă a ochilor (REM), fază a somnului în care se produc cele mai multe vise.

În somn, celulele noradrenergice (neuroni care eliberează neurotransmiţătorul noradrenalină) prezente într-o regiune a trunchiului cerebral, sunt dezactivate. Despre ele se crede că inhibă penisul, aşa că, atunci când activitatea creierului este redusă în timpul fazei REM a somnului, apare erecţia, rezultată din excitaţia indusă de testosteron.  

Alte teorii vehiculate

Alte cercetări au arătat că tumescenţa peniană nocturnă este produsă de un compus care provoacă o dilatare a vaselor de sânge. Fluxul sangvin din penis creşte, iar acest lucru determină erecţia.

Conform unei alte ipoteze, erecţiile nocturne apar pentru a-i împiedica pe bărbaţi să urineze în timp ce dorm.

Citeşte şi: 4 poziţii sexuale pe care orice bărbat îşi doreşte să le încerce  

De câte tipuri sunt erecţiile

Există 2 feluri de erecţii: psihogene şi reflexogene, infomrează adevarul.ro. Primele apar prin semnale nervoase, în urma unor gânduri sau imagini care produc excitaţie, iar erecţiile reflexogene sunt un proces involuntar declanşat de vezica plină. Întrucât bărbaţilor le este greu să urineze când au erecţie, se crede că tumescenţele nocturne ar putea avea rolul să prevină enurezisul nocturn (urinatul în pat).

Conform IFL Science, această ipoteză nu este plauzibilă, corpul având alte metode prin care previne enurezisul nocturn.