Mituri despre diabet! Facem sau nu diabet de la prea mult zahăr?

1 2 jpg jpeg

Îţi prezentăm cele mai vehiculate mituri şi cum deosebim realitatea de ficţiune.

Facem diabet de la zahăr sau nu?

”Diabetul zaharat este o boală care apare pe un cumul de factori. Există şi un factor declanşator. Când avem hiperglicemie, înseamnă că în urmă cu 10-15 ani a început procesul de degradere celulară a celulelor din pancreas care secretă insulină. Consumul mare de zahăr duce la epuizarea acestor celule.

Un consum crescut de zahăr poate duce la diabet zaharat în timp pentru că sunt multe persoane care consumă mult zahăr şi totuşi nu fac diabet decât după 40 de ani. Ca să facem o prevenţie bună a diabetului trebuie să ne gândim la mişcare, să avem grijă la alimentaţie şi să ţinem cont de istoricul din familie. Diabetul omoară de foarte puţine ori ca şi boală propriu zisă prin hipoglicemie sau hiperglicemie. Diabetul omoară din cauza complicaţiilor care duc la afectări ale organelor”, a spus, la Antena 3, dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice

Oamenii slabi nu fac diabet

Fals: Deşi majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, boala apare şi la persoane cu o greutate normală. Cauza poate fi o predispoziţie genetică sau un exces de grăsime abdominală.

Indiferent de greutate, după 40 de ani este recomandat să verifici anual glicemia.

Sarcina este riscantă pentru femeile cu diabet

Multe femei sunt îngrijorate de riscurile la care şi-ar expune viitorul copil sau se tem că nu pot să rămână însărcinate, mai ales dacă au diabet zaharat de tip 1. Dar acest lucru nu mai este adevărat. Mitul provine dintr-un trecut în care diabetul era prost controlat şi greşit interpretat. Există, într-adevăr, riscuri de complicaţii, cum este naşterea prematură, însă ele apar în general atunci când mama nu îşi monitorizează atent glicemia. Majoritatea femeilor diabetice rămân însărcinate şi au o sarcină perfect normală.

Pierderea în greutate te scapă de diabet

Dacă eşti supraponderal şi ai diabet, medicul îţi va recomanda să slăbeşti. Dar scăderea în greutate nu te va vindeca de boală sau de o glicemie crescută în viitor. În schimb, pierderea kilogramelor în plus poate încetini progresia simptomelor diabetului şi ajută la gestionarea glicemiei, a tensiunii arteriale şi a lipidelor din sânge.