Metoda FAST ajută la recunoaşterea simptomelor accidentului cerebral

1 shutterstock 1423084877 jpg jpeg

Se spune că „timpul este creier” (Time is brain) când vine vorba de intervenţia în urma producerii unui accident vascular cerebral (AVC). Dacă se acţionează în ora de aur, şansele de recuperare sunt maxime.

Asociaţia Americană a Inimii recomandă metoda FAST pentru recunoaşterea simptomelor unui accident vascular cerebral:

F (face – faţă): când zâmbeşte, chipul victimei nu este simetric, o jumătate a feţei fiind căzută.

A (arms – braţe): când persoanei i se cere să îşi ridice braţele, unul dintre ele rămâne jos.

S (speech – vorbire): incoerenţa sau dificultate de a vorbi.

T (time – timp): timpul este esenţial; sună imediat la 112.

Ce trebuie făcut în prima oră

Dacă se intervine imediat, ideal în primele minute după producerea unui accident vascular cerebral, şansele de recuperare ale victimei cresc.

De aceea, este indicat să se adopte următoarele măsuri:

* Sună la 112 şi spune că te afli lângă o persoană, precizând vârsta, eventual suferindă de unele boli, care, brusc, în timpul efortului alimentar sau fizic, a început să prezinte un deficit/deficienţă motorie – nu poate mişca o mână, un picior, o jumătate de corp sau nu vede, nu înţelege, nu aude, precizând totodată starea de conştienţă (răspunde da/nu la stimuli verbali).

* Victima va fi oprită de la orice efort fizic, va sta în repaus, în decubit dorsal, cu extremitatea cefalică uşor ridicată (până la 30 grade de la orizontală), pentru scăderea presiunii intracraniene.

* Persoana inconştientă va fi aşezată în poziţie laterală de siguranţă, verificându-se gulerele, cămaşa, protezele dentare. Dacă victima este conştientă, poate fi aşezată în poziţie semişezândă.

* Nu oferi de băut sau pastile victimei inconştiente, pentru că se poate îneca.