Lucruri mai putin ştiute despre prezervative

1 2 jpg jpeg

”Teacă” din vezică de capră

O statuie egipteană veche de 6.000 de ani reprezintă un localnic dotat cu o „teacă”, cu funcţie contraceptivă. Tot în Egiptul antic, în cursul celei de-a XIX-ea dinastii (circa 1300 înainte de Hristos), bărbaţii foloseau un prezervativ confecţionat din in, pentru a se proteja de maladiile cu transmitere sexuală, dar şi de diversele infecţii, răni şi muşcături de insecte. Şi romanii utilizau un soi de prezervativ, din intestine sau vezică de animale domestice.

Kabuta-gata şi ”cutiile vesele”

În secolul al X-lea după Hristos, chinezii se foloseau de „teci” din hârtie de mătase, unse cu ulei. Japonezii în schimb optau pentru accesorii rigide, fabricate din carapace de broască ţestoasă sau din piele, care erau păstrate în aşa-numitele „cutii vesele”.

Croit pe măsură, din stofă

Anatomistul şi chirurgul Gabriel Fallopius este cel a inventat, în secolul al XVI-lea, prezevativul din stofă, croit pe măsura clientului şi menit a-l proteja de bolile venerice – în special de sifilis, denumit şi „caria franţuzească”.

De unde vine denumirea de ”condom”

Denumirea anglo-saxonă de „condom” s-ar datora unui anumit Conton sau Condom, care lucra la curtea Regelui Carol al II-lea al Angliei. Conform unei alte teorii, numele e derivat din latină, „condus” însemnând „respect”.

Casanova şi ”redingota englezească”

Marele cuceritor şi aventurier al secolului al XVIII-lea, Giacomo Casanova, se folosea frecvent de preservative din intestine de oaie legate la gură cu panglică roşie, pentru a se proteja de infecţii dar mai ales pentru a evita ca partenerele sale să rămână însărcinate. Îşi denumea aceesoriile fie „redingotă englezească”, fie „calotă de asigurare”. Spunea adesea: „Trebuie să mă închid într-o bucată de piele moartă pentru a-mi dovedi că sunt viu.”

Producţia în masă

În 1843, în Marea Britanie, se produc în masă prezervative din cauciuc vulcanizat – produse elastice şi foarte rezistente, „lavabile şi reutilizabile”. Câţiva ani mai târziu, apar pe piaţă cutii cu prezervative arborând chipul reginei Victoria. În Franţa, se comercializează prezervativele parfumate – „Crocodilul”, „Rivalul protector” sau „Voluptuosul” - , ascunse în fundul dublu al cutiilor cu trabuce Havana.