Lipsa acestor nutrienţi poate duce la depresie. Ai grijă să nu-ţi lipsească din meniu!

1 echilibru jpg jpeg

Depresia, boală care afectează din ce în ce mai multe persoane, poate fi asociată cu unele deficite nutriţionale. Asigurarea unui aport suficient de vitamine şi minerale poate aduce îmbunătăţiri semnificative în cazul persoanelor care se confruntă cu această afecţiune.

Depresia este o tulburare de dispoziţie manifestată printr-o stare de tristeţe permanentă şi prin lipsa interesului faţă de activităţile obişnuite, persoana afectată trecând printr-o serie de trăiri negative mergând până la dorinţa de a-şi pune capăt vieţii. Persoanele cu simptome specifice de depresie sunt sfătuite să ceară ajutor specializat. Totodată, este bine de ştiut că anumiţi nutrienţi pot ameliora starea celor afectaţi de depresie.

Acizii graşi Omega-3

O alimentaţie bogată în acizi graşi graşi Omega-3 menţine sănătatea inimii, a creierului şi a sistemului circulator, scade riscul de inflamaţii şi tratează depresia. Aceşti compuşi preţioşi pot fi procuraţi doar din alimente, deoarece organismul nu îi poate produce. Cea mai importantă sursă o reprezintă peştele gras. Somonul, sardinele, heringul, tonul şi hamsiile, dar şi uleiul de krill, seminţele de in, uleiul de rapiţă de soia şi de nuci conţin acizi graşi Omega-3.

Magneziul

Acest mineral este implicat în multe dintre funcţiile organismului, inclusiv în menţinerea echilibrului nervos şi muscular, având efecte benefice în prevenirea depresiei. Printre sursele de magneziu, se numără: bananele, spanacul, seminţele de dovleac, iaurtul, migdalele, avocado, smochinele şi ciocolata neagră.

Vitaminele B6 şi B12

Aceste două vitamine sunt implicate, printre altele, în menţinerea sănătăţii mintale. În cadrul unui studiu s-a observat că peste un sfert dintre femeile cu depresie aveau carenţă de vitamina B12.

Surse de vitamina B6: Nuci, linte, soia, banane, avocado, cartofi.

Surse de vitamina B12: Carne, ouă, peşte, fructe de mare.

Citeste si: Vitaminele B, esenţiale pentru creier. Iată care sunt cele mai bune surse!

Aminoacizii

Sunt unităţile din care sunt alcătuite proteinele, fiind necesari pentru sinteza acestora. De asemenea, aminoacizii sunt importanţi pentru sănătatea mintală. Carnea, peştele, ouăle, nucile şi seminţele sunt surse de aminoacizi.

Iodul

Acest element este esenţial pentru tiroidă, dar şi pentru creier şi sistemul nervos. Adulţii au nevoie de 150 de micrograme de iod zilnic. Cele mai bogate surse naturale de iod sunt peştii, fructele de mare, algele marine.

Fierul

Fierul intră în componenţa hemoglobinei, principalul constituent al globulelor roşii. Deficitul acestui mineral cauzează anemie. O carenţă de fier poate fi asociată cu stările depresive.

Există două tipuri de fier: heminic şi nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea de vită, cea de pasăre, peştele şi fructele de mare conţin fier heminic, în vreme ce forma nonheminică este prezentă în vegetale: fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe.