Vitaminele B, esenţiale pentru creier. Iată care sunt cele mai bune surse!
Sănătatea depinde de o alimentaţie pe măsură, nu doar de prevenirea şi tratarea afecţiunilor. Obţinerea necesarului zilnic de vitamine, în special a celor din complexul B, este esenţială şi pentru multe dintre funcţiile organismului.
Vitaminele din complexul B îndeplinesc roluri multiple şi importante. Majoritatea persoanelor îşi acoperă necesarul zilnic recomandat, deoarece aceste vitamine se găsesc într-o varietate de alimente. Cu toate acestea, factori precum vârsta, sarcina, alegerile dietetice, unele boli, medicamentele şi consumul de alcool cresc nevoia organismului de vitamine din complexul B. Descoperă importanţa acestor vitamine pentru sănătate, precum şi riscurile la care te expui în cazul unor carenţelor nutriţionale!
Deficitul de vitamina B12 duce la anemie
Această vitamină este esenţială pentru formarea celulelor sangvine (hematocite) şi menţinerea sănătăţii celulelor nervoase. Nu se găseşte în alimentele vegetale, astfel încât vegetarienii şi veganii ar putea să nu obţină suficientă şi ar putea avea nevoie de un supliment. Sursele naturale bogate în vitamina B12 sunt produsele lactate, peştele, carnea şi ficatul de vită. Simptomele deficitului de B12 includ anemia, oboseala, constipaţia, pierderea în greutate, inapetenţa. Carenţa de vitamina B12 dăunează sistemului nervos şi poate provoca depresie. „Vitamina B12 poate să nu fie absorbită bine şi să apară o anemie permicioasă. În trecut, era chiar letală. Acum se dă B12 injectabil şi se rezolvă. Dacă mâncăm de toate, fructe, legume, cereale integrale, lactate, atunci nu sunt riscuri mari, însă ocazional, din cauza dietei sau a unor boli pe care le avem, putem avea carenţe‟, explică medicul primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie Corina Zugravu.
Vitamina B6, vitală pentru creier
Piridoxina, cum mai este numită vitamina B6, este importantă pentru dezvoltarea normală a creierului şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi a celui nervos. Majoritatea persoanelor care mănâncă peşte, carne de pasăre, cartofi şi banane au suficientă vitamină B6. Anumite boli, precum cele renale şi sindroamele de malabsorbţie pot duce la carenţa acestei vitamine care atrage scăderea globulelor roşii din sânge, care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturile din tot corpul. Cei care au deficit de vitamina B6 se pot confrunta cu anxietate şi schimbări de dispoziţie.
Starea de bine depinde de vitamina B9
Folatul sau vitamina B9 asigură o stare de spirit bună. Multe persoane cu depresie au niveluri mai scăzute de folat în sânge. Acesta se găseşte în fasole, mazăre, arahide, leguminoase şi citrice. „În sarcină, este important pentru dezvoltarea produsului de concepţie, de aceea se recomandă femeilor însărcinate să ia acid folic dinainte de sarcină‟, indică medicul Corina Zugravu. Chiar dacă iei un supliment, o dietă variată şi echilibrată este esenţială pentru a evita carenţa de folat.
Vitamina B2 întăreşte sistemul imunitar
O dietă bogată în vitamina B2 (riboflavină) asigură necesarul de 1,3 mg zilnic pentru bărbaţi şi 1,1 mg pentru femei. Acesta se poate acoperi prin consumul de nuci, legume verzi, carne şi produse lactate. Riboflavina ajută organismul să descompună şi să utilizeze carbohidraţii, grăsimile şi proteinele pentru a da corpului energie. Acest tip de vitamină susţine sistemul imunitar, menţine sănătatea pielii, a mucoasei intestinale şi a celulelor sangvine.
Vitamina B3 transformă alimentele în energie
Oricine are nevoie de vitamina B3 (niacină), pentru a avea energie, deoarece datorită ei organismul descompune mai uşor alimentele pe care le transformă în energie. Leguminoasele, nucile, pâinea, lactatele, peştele şi carnea slabă sunt surse bune de vitamina B3. Lipsa acesteia poate provoca o tulburare cunoscută sub numele de pelagră, care i-a afectat şi pe români, după cum aminteşte medicul Corina Zugravu: „Pe vremuri, la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, la noi a existat pelagra, o carenţă de vitamina B3, endemică în păturile sărace care mâncau mămăligă şi zarzavaturi lipsite de proteine de calitate superioară‟. Simptomele bolii includ diaree şi demenţa. Pelagra poate apărea şi în alcoolism.
Sfatul specialistului
Conf. univ. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie
În general, vitaminele din complexul B sunt larg răspândite şi, dacă ai o dietă variată, le găseşti în cantitate suficientă. Fiecare are o funcţie specială, însă lucrează împreună. Ai toate şansele să faci o carenţă de una sau mai multe. Ele colaborează, ca B12 şi B9 în formarea globulelor de sânge. Uneori, este greu să-ţi dai seama ce lipseşte. Este nevoie de investigaţii de laborator mai amănunţite. Se pot ivi carenţe alimentare şi din cauza malabsobţiei. În prezent, găsim mai des subcarenţe, nu forme grave, ca pelagra sau anemia pernicioasă. Totuşi, când ai probleme care pun organismul la încercare, un accident, o operaţie, pot ieşi la suprafaţă carenţele.