Lichenul de piatră, adjuvant în tuberculoză
Lichenul de piatră creşte îndeosebi pe stâncile golaşe din zonele alpine şi subalpine, fiind denumit popular şi muşchi de piatră de munte. Planta are un miros foarte slab, dar când este umezită degajă un miros specific, având un gust amar. Este de ajutor în perioadele de convalescenţă, întrucât are un efect energizant asupra organismului. Calmează tusea iritativă sau productivă, asociată deseori cu tuberculoza aflată în primele stadii.
În medicina naturistă se foloseşte lichenul în întregime, recoltat în condiţii uscate şi curăţat de impurităţi. Stimulează digestia şi este folosit ca adjuvant în tratarea afecţiunilor respiratorii. Totodată, planta conţine substanţe active care luptă împotriva bacilului Koch, care cauzează tuberculoza.
Antibioticele administrate pot afecta flora intestinală şi pot provoca anumite dezechilibre în organism, dar tratamentele cu lichen de piatră pot fi consumate pe toată perioada tratamentului tuberculozei deoarece nu provoacă reacţii adverse.
Fluidifică secreţiile bronşice
Planta este un bun calmant al aparatului respirator, fiind de ajutor în bronşită, inclusiv formele astmatiforme, şi pneumonie, ameliorând şi durerile în gât. Cea mai folosită în aceste afecţiuni dar şi în cazul tuberculozei este pulberea. Se administrează 1 linguriţă de pulbere din lichen de piatră, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.
Citeşte şi: Cum recunoşti tuberculoza
Pont
Remediile din lichenul de piatră stimulează pofta de mâncare şi ameliorează starea de greaţă.
Pulberea este cel mai răspândit preparat al plantei şi mai este cunoscută şi sub denumirea de „făină de lichen“. Se obţine prin măcinarea în piuă sau cu râşniţa electrică a plantei uscate. Pentru un efect sporit, se ţine câteva minute în gură, înainte de a fi înghiţită cu puţină apă.
Bine de ştiut!
Pentru că poate creşte uşor tensiunea, planta nu este indicată hipertensivilor. Cum se mai pot administra remediile
Macerat la rece
Se prepară din 3 linguriţe de plantă uscată la 1 cană cu apă. Se lasă la macerat 1 zi, apoi se bea un sfert de cană, înainte de fiecare masă. Lichidul are acţiune expectorantă, fiind util şi în bronşite.
Tinctură
Se lasă la macerat 8 zile 20 de g de lichen de piatră în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se iau câte 20 de picături, diluate în puţină apă, înainte de mesele principale.
Infuzie
Se prepară din 2 linguriţe de lichen de piatră la 1 cană cu apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi, pe tot parcursul tratamentului pentru tuberculoză.
Decoct
După un tratament medicamentos, când flora intestinală este afectată, lichenul poate fi folosit sub formă de decoct. Se lasă 2 linguriţe de plantă la macerat peste noapte în 250 ml de apă rece, apoi se strecoară. Se mai toarnă 250 ml de apă rece şi se fierbe 5 minute la foc mic, într-un vas acoperit cu un capac. Se lasă la infuzat 1 oră. Se beau 2 căni pe zi.
Remediile cu lichen de piatră sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer gastric, duodenal sau gastrită, pentru că sunt uşor acide.