INTERVIU. Dr Diroescu: În ce ordine se folosesc periajul şi aţa dentară?

1 2 jpg jpeg

Dacă tot am menţionat acest aspect, haideţi să stabilim ce înseamnă o igienă impecabilă?... Astfel că am stat de vorbă cu medicul stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu, despre cât de importantă este igiena dentară şi care este ordinea corectă de folosire a aţei dentare şi a apei de gură.

Ce este placa bacteriană?

2 jpg jpeg

Placa bacteriană este formată din resturi alimentare descompuse şi bacterii ce populează cavitatea nostră orală. Dacă se depune la nivelul dinţilor sau gingiilor creează carii sau sângerare gingivală şi boală parodontală.

Este important de menţionat că placa rămasă pe dinţi mai mult de 24 de ore se populează cu bacterii generatoare de probleme. De aceea este crucial să distrugem aceste colonii măcar o dată pe zi.

Bacteriile problematice se strecoară în spaţiile înguste de la baza dinţilor şi între dinţi. Ele sunt îndepărtate prin periaj corect cu o pastă bogată în fluor şi folosind aţa dentară şi apa de gură.

Ce recomandaţi pacienţilor, aţa dentară sau apa de gură?

Folosirea zilnică a aţei dentare o recomand tuturor pacienţilor mei prin prisma experienţei în ceea ce priveşte cariile interdentare şi sângerarea gingivală. Interdentar poate însemna între doi dinţi naturali, între un dinte natural şi o lucrare sau între două lucrări.

Cariile interdentare pot să apară pe suprafeţele de contact sau la întâlnirea dintre rădăcină şi lucrare. Indiferent unde apare este dificil de observat în fazele incipiente, evoluează şi necesită intervenţie amplă ulterior.

Sângerarea gingivală poate să pornească de la placa bacteriană cantonată interdentar şi poate evolua către celelalte zone. Pot să apară aşa numitele ”pungi parodontale”, ceea ce înseamnă că problema s-a extins şi către osul de susţinere.

Află tot ce trebuie să ştii despre sângerările gingivale AICI

Cu ce să începem mai întâi?

2 jpg jpeg

Dacă vom începe prin a folosi aţa dentară nu vom face decât să mutăm dintr-o parte în alta placă bacteriană abundantă care ar fi putut fi îndepărtată prin periaj.

Astfel, firul aţei dentare se va încărca excesiv, placa bacteriană va ajunge inclusiv pe degete şi purtată mai departe. Scopul aţei dentare este de a ”finisa” ingienizarea, nu de a o îngreuna. Aşadar este mai bine să îndepărtăm placa bacteriană cât de mult putem prin periaj şi apoi să ne concentrăm pe spaţiile greu accesibile. După ce veţi peria dinţii complet, senzaţia de prospeţime şi curat s-ar putea să vă facă să uitaţi de aţa dentară.

NU NEGLIJAŢI CURĂŢAREA FEŢELOR INTERDENTARE…precizează extrem de clar doamna doctor stomatolog Alexandra Diroescu.

Aţa dentară nu este optională, ci obligatorie

Ea trebuie să devină un obicei. Numai în felul acesta veţi preveni apariţia cariilor interdentare şi sângerarea gingivală care poate porni inclusiv de la zona dintre dinţi. Odată ce toate feţele dinţilor sunt curăţate, apa de gură va acţiona eficient şi sigur definitivând efortul nostru de a ne menţine dantura sănătoasă.

Studii realizate de-a lungul timpului au arătat că la pacienţi care folosesc aţa dentară conţinutul bacterian problematic este cu mult redus, iar afecţiunile dentare sau gingivale sunt diminuate.

De asemenea s-a demonstrat că nu contează atât de mult ce tip sau marcă de aţă dentară folosim, atâta timp cât o folosim…Cu toate acestea eu o recomand pe cea impregnată cu o substanţă dezinfectantă numită clorhexidină.

Dacă folosirea aţei dentare pentru câteva minute măcar o dată pe zi ne ajută să ne păstrăm zâmbetul sănătos pentru mai mult timp de ce să nu o facem?

Veţi vedea că în asociere cu igienizarea profesională făcută la timp în cabinetul stomatologic, la controlul anual veţi fi răsplătiţi cu veşti bune…

2 jpg jpeg

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu

Specialist în Implantologie, Bucureşti,

Contact: 0721.805.239