Interveţia care previne pierderea vederii

1 2 jpg jpeg

AMD este provocată de afectarea unei zone din jurul centrului retinei, denumită macula, responsabilă cu vederea centrală.

Această boală este principala cauză care conduce la orbire, în cazul pacienţilor de peste 60 de ani. Intervenţie chirurgicală poate fi efectuată în 15 minute de către orice medic oftalmolog.

Tehnica inventată de profesorul John Marshall, oftalmolog la King's College din Londra, se bazează pe reîntinerirea membranei Bruch - un strat subţire din spatele retinei - oferind celulelor din retină, sensibile la lumină, nutrimentele de care au nevoie.

Într-un experiment pe 100 de diabetici, profesorul Marshall a descoperit că folosirea laserului stimulează membrana obosită, obligând celulele să se reactiveze.

Tehnica se bazează pe o operaţie noninvazivă care foloseşte un laser modificat, care emite fascicule de lumină ce nu cauzează niciun rău celulelor fotosensibile şi nici nu produce vreo încălzire a zonei respective.

Deşi nu poate să vindece pacienţii care sunt deja orbi, această tehnică poate să ajute generaţia actuală, care nu va mai avea probleme cu vederea atunci când va ajunge la vârsta a treia.

Persoanele cu un istoric al acestei boli în familie ar putea să se trateze prin această tehnică în jurul vârstei de 30 de ani.