Cum alegi şi găteşti corect pastele

1 paste jpg jpeg

Pastele sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume. Deşi, la prima vedere, par a fi uşor de preparat, există câteva lucruri de care trebuie să ţii cont pentru a obţine paste perfect gătite.

Sos în funcţie de forma lor

Sunt 3 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi pastele: mărimea, forma şi textura. Pastele mai mici, cum sunt tăiţeii, sunt perfecte pentru supe şi ciorbe, în timp ce macaroanele sau pastele scoici sunt recomandate pentru salate. Pastele cu striaţii, cum sunt penelle ori ditalini, se potrivesc cu sosuri mai grase, cum sunt cele care conţin smântână, ulei de măsline sau brânză topită, în timp ce pastele lungi sau fine, de exemplu farfallele, spaghetele ori tagliatellele, sunt bune cu sos de roşii sau cu sos ragu.

Trucuri pentru paste perfecte

În primul rând, adaugă sare în apa în care fierb pastele. Nu te zgârci cu cantitatea adăugată, ci, dimpotrivă, apa trebuie să fie foarte sărată înainte să pui pastele. Acestea nu se sărează după ce au fiert, deoarece nu vor mai avea un gust la fel de bun. Evită să pui ulei în apă. Chiar dacă va preveni lipirea pastelor, nici sosul nu se va prinde de ele. O altă greşeală des întâlnită la prepararea pastelor este folosirea unei cantităţi insuficiente de apă. De regulă, la 450 g de paste se folosesc 5 litri şi jumătate de apă şi se fierb într-o oală cât mai încăpătoare, deoarece acestea se umflă în timpul preparării.

Prepară-le al dente

Cum îţi dai seama că pastele sunt gata? Cel mai bine este să le guşti. Chiar dacă pe ambalaj scrie timpul recomandat de preparare, în funcţie de făina din care sunt preparate, dar şi de temperatura de fierbere, timpul de gătire poate fi mai lung. Scoate din apă o pastă şi las-o să se răcorească înainte să o încerci. Pastele fierte trebuie să fie uşor tari, dar pot fi mestecate cu uşurinţă. Italienii le numesc al dente, adică nu sunt fierte în exces. Pastele din grâu dur au nevoie de un timp mai îndelungat de fierbere şi au o textură mai gumoasă când sunt gata. Nu spăla pastele cu apă rece după ce le-ai scurs, deoarece vei îndepărta şi amidonul care permite lipirea sosului de paste. Singura excepţie de la regulă o fac pastele folosite pentru salate.

Paste de casă

Din doar 3 ingrediente, poţi prepara acasă cele mai bune paste. Le poţi fierbe imediat după ce sunt gata sau le poţi usca şi depozita în pungi din hârtie.

Ai nevoie de

300 g făină din grâu dur sau de tip 650

3 ouă mari

1 praf de sare

Pui făina, amestecată cu un praf de sare, pe masă, faci o adâncitură în mijloc şi adaugi ouăle. Le baţi cu o furculiţă ca pentru omletă, apoi începi să adaugi, treptat, făina de pe margini peste ele. Frămânţi 15-20 de minute, până când se omogenizează, iar aluatul este ferm. Îl înfăşori în folie şi-l dai la frigider, o oră. Presari făină pe suprafaţa de lucru şi întinzi aluatul cu sucitorul până obţii o fâşie foarte subţire. Pentru a porţiona pastele poţi folosi o maşină specială pentru paste sau le poţi tăia cu un cuţit bine ascuţit. Le amesteci cu puţină făină pentru a nu se lipi unele de altele. Din acest aluat se pot face şi foi de lasagna.

Sfat 

Alege pastele integrale pentru că sunt mai nutritive şi mai bune pentru digestie.