Iedera uşurează respiraţia

1 2 jpg jpeg

Iedera celor frumoase, cum i se mai spune aceastei plante, este un bun expectorant, calmând şi tusea convulsivă. Virtuţile sale medicale includ şi ameliorarea durerilor reumatice. Preparatele din iederă sunt de ajutor în caz de afecţiuni pulmonare precum bronşite şi astm, ajutând la relaxarea căilor respiratorii. Planta conţine saponine, tanini, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici şi alte substanţe binefăcătoare.

Calmează tusea

Tusea seacă şi cea expectorată pot fi ameliorate cu leacuri din această plantă. De exemplu, pentru tusea iritantă este indicat decoctul din 2 linguriţe de frunze uscate şi mărunţite de iederă la o cană de apă fiartă.

E indicat să bei 2-3 ceşti cu ceai pe zi. Crizele de tuse se vor rări şi vei începe să expectorezi. Dacă suferi de bronşită, 3 căni de ceai pe zi îţi grăbesc însănătoşirea. Efecte mai rapide obţii dacă, pe lângă cel de iederă, bei şi ceai din amestec de isop, de cimbru şi de muguri de plop negru. În caz de tuse convulsivă, consumă zilnic tinctură de iederă, între 25-50 de picături. O prepari din

Pont

Scapă de problema respiraţiei urât mirositoare cu decoct din iederă. Acţionează ca o apă de gură şi nu are efecte adverse. Trebuie să fierbi 1 lingură de frunze tocate într-un litru de apă şi apoi faci gargară cu acest decoct.

Leac pentru încheieturi dureroase

Poţi reduce intensitatea durerilor reumatice dacă foloseşti cataplasme cu făină de in amestecată cu frunze proaspete de iederă, mărunţite. Aplică pe zonele dureroase cataplasma caldă şi las-o să acţioneze cel puţin 30 de minute.

Efecte bune asupra încheieturilor dureroase au şi compresele cu tinctură de iederă (30 de picături diluate în 20 de linguri cu apă). Compresele îmbibate în soluţie se ţin pe locul afectat până la o jumătate de oră sau până când durerile de reduc – semn că se elimină şi inflamaţia.

Atenţie!

Planta proaspătă are proprietăţi iritante dermice, adică poate să dea mâncărimi ori să înroşească anumite zone ale pielii.

Oferă fermitate pielii

Cataplasmele cu iederă ajută la eliminarea apei din ţesuturi şi relaxează tegumentele, ceea ce face ca pielea să devină mai suplă. Aspectul zonelor afectate de celulită şi de vergeturi poate fi îmbunătăţit dacă aplici local, de 2 ori pe săptămână, 3-4 ore, cataplasme calde cu frunze de iederă zdrobite.

Trebuie să le schimbi la fiecare jumătate de oră. De asemenea, ajută frecţiile locale cu oţet din frunze de iederă (50 g de plantă, se pun la macerat cu un litru de oţet de vin 6 ore). Acest remediu acţionează ca un bun tonifiant pentru piele.

Ştiai că...

...majoritatea tipurilor de ideră fac fructe care sunt otrăvitoare pentru om, dar hrănitoare pentru păsări?

...iedera-diavolului este o plantă căţărătoare foarte toxică, deci nu se poate mânca, dar care dacă este ţinută în cameră purifică aerul, te ajută să respiri mai bine şi calmează ochii iritaţi?

...dacă murezi câteva frunze de iederă, le poţi pentru tratamentul bătăturilor?