Iată cum recunoşti un accident vascular cerebral!

1 atac cerebral jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenţă medicală în care timpul este foarte important. Minutele câştigate sunt vieţi salvate.

De aceea, este foarte bine să ştii care sunt cele trei semne importante care anunţă un accident vascular cerebral, astfel încât să chemi salvarea cât mai rapid.

Semne ale unui accident vascular cerebral (AVC)

1. Faţa devine asimetrică. Cere-i persoanei să zâmbească şi observă dacă faţa îi este asimetrică sau gura căzuta într-o parte.

2. Mâinile devin slăbite. Persoana care suferă de un atac cerebral nu poate să îşi ridice mâinile.

3. Vorbirea. Persoana care suferă de un atac cerebral nu vorbeşte clar şi nici nu înţelege ce i se spune.

Dacă vezi aceste simptome la cineva, sună urgent la 112, spune-i operatorului că bănuieşti că o persoană a suferit AVC şi când au apărut primele simptome. Timpul este foarte preţios în cazul atacului cerebral. Din fericire, AVC poate fi tratat dacă este diagnosticat şi gestionat în mod corespunzător. Cu cât o persoană primeşte mai devreme tratament, cu atât are şanse mai mari să nu rămână cu consecinţe pe termen lung.

Un studiu european a arătat că 1 persoană din 5 nu poate identifica simptomele AVC.

Statistici

În România nu există registre naţionale, deci nu putem şti cu exactitate câte persoane suferă anual de accident vascular cerebral sau de fibrilaţie atrială, dar putem estima prin extrapolarea datelor de la nivel european.

Astfel, Societatea Europeană de Cardiologie consideră o prevalenţă a fibrilaţiei atriale estimată la populaţia adultă (peste 20 de ani) de aproximativ 2-4%, ceea ce înseamnă 450.000 români.

Cele mai bune estimări disponibile la acest moment arată că în România au loc anual un număr de aproximativ 60.000 – 70.000 de accidente vasculare cerebrale. La nivel global, 1 adult din 4 cu vârsta peste 25 de ani va avea un accident vascular cerebral în timpul vieţii.

Citeşte şi: 10 reguli pentru a preveni accidentul vascular cerebral  

Despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului este întreruptă sau redusă. Fără sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute. De aceea, intervenţia imediată este crucială, ea poate împiedica decesul şi poate preveni alte complicaţii.

Sunt două tipuri de AVC - ischemic (atunci când o arteră care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) şi hemoragic (când o arteră care alimentează creierul se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului).

Majoritatea cazurilor de AVC sunt accidente ischemice. Cele hemoragice sunt provocate adesea de hipertensiune arterială şi de anevrisme.

Există şi o a treia categorie, accident ischemic tranzitor (AIT), care se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă doar temporar. Acest tip de AVC nu are consecinţe grave, dar poate reprezenta un semnal de alarmă pentru un viitor atac cerebral.

Accidentul vascular cerebral este o urgenţă medicală extrem de severă. Mulţi dintre cei care suferă un AVC mor într-o lună, iar cei care supravieţuiesc pot rămâne cu complicaţii neurologice grave (paralizia membrelor, dificultăţi de vorbire sau înghiţire, tulburări emoţionale, de echilibru şi de vedere, pierderea memoriei etc.) .

Printre factorii de risc ai AVC se numără hipertensiunea arterială, vârsta, fumatul, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, consumul de alcool, niveluri ridicate de lipide din sânge, obezitate, diabet zaharat, sex masculin, predispoziţie genetică, factori psihologici şi, nu în ultimul rând, fibrilaţia atrială.