Gută? Aşa o ţii sub control!
Guta este cauzată de eliminarea inadecvată a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşându-se astfel un proces inflamator. Boala se manifestă prin dureri articulare intense. Poate apărea la orice articulaţie (genuchi, coate, mâini), cel mai adesea însă fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declanşează mai ales nopatea. Articulaţia este roşie şi umflată, durerea accentuându-se la cea mai mică atingere. De ce apare Hipocrate, părintele medicinei, a observat că guta apare mai ales la cei bogaţi, de unde şi numele sub care mai este cunoscută, boala regilor sau a celor bogaţi. Asocierea a fost făcută cu mesele îmbelşugate (mai ales în produse de origine animală) pe care aceştia şi le permiteau. Aşadar, excesul de carne şi de alimente care conţin purine (substanţe care prin descompunere formează acidul uric) este un factor important de risc în apariţia bolii. De asemenea, jumătate din persoanele cu gută sunt mari consumatoare de alcool.
Au un risc mai mare de a face boala bărbaţii (până la menopauză, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroză, cei care iau medicamente precum diureticele, precum şi cei care au în familie cazuri de gută.
Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului medicamentos. În crizele de gută, precum şi pentru profilaxia acestora, medicul recomandă adesea colchicină. De asemenea, persoanele diagnosticate cu gută primesc un tratament de lungă durată cu medicamente care scad concentraţia acidului uric în sânge. Persoanele cu gută trebuie să evite alimentele cu conţinut mare de purine (vezi tabel), să bea 2 litri de apă pe zi şi să elimine alcoolul.
Principala complicaţie a gutei este formarea de calculi urinari.
Hamsii, scrumbie, sardine, hering, icre, inimă, rinichi, supă concentrată de carne, carne de gâscă, potârniche, drojdie
Alimente cu conţinut moderat de purine
(9 - 100 mg/100 g aliment)
Carne şi peşte (fără cele amintite), moluşte, păsări domestice, sparanghel, fasole uscată, mazăre, spanac, ciuperci, linte, legume - (o porţie de carne, peşte sau ½ cană de legume din această grupă este permisă zilnic în timpul remisiunii bolii).
Alimente cu un conţinut neglijabil de purine
(sub 9 mg 100 g aliment)
Pâine, fructe, cereale, brânză, lapte, făinoase, nuci, ulei, masline, murături, ciocolată, cafea, condimente, plăcintă, prăjituri, îngheţată, plante medicinale, ouă, grăsimi, orez, sare, zahăr, oţet, legume (fără cele de la grupele anterioare).
Fie că vrei să previi problemele articulare sau vrei să reduci riscul complicaţiilor bolilor reumatice, este bine să ţii cont de unele sfaturi.
Exerciţiile fizice de intensitate uşoară sau medie sunt ideale pentru sănătatea articulaţiilor. Sportul are numeroase beneficii asupra aparatului locomotor: favorizează înnoirea celulelor osoase, menţine funcţionarea acticulaţiilor, creşte şi fortifică masa musculară. Înotul, exerciţiile de gimnastică aerobică, yoga, pedalatul şi alergările uşoare sunt ideale dacă vrei să ai grijă de sistemul osteo-articular. Dacă eşti diagnosticat cu o boală reumatismală, adresează-te unui kinetoterapeut sau specialist în recuperare medicală, care îţi va recomanda un program adaptat de mişcare.
A-ţi menţine o greutate normală are numeroase beneficii în ceea ce priveşte prevenirea bolilor. Excesul de kilograme este un efort suplimentar pentru articulaţii, mai ales pentru cele ale genunchiului. În plus, obezitatea favorizează eliberarea substanţelor inflamatoare care agravează durerile articulare.
Ţine-ţi spatele drept, capul nici prea în faţă, nici prea în spate, iar umerii trebuie nu trebuie să fie rigizi. Postura deficitară poate duce la deformarea coloanei vertebrale, precum şi la dureri de cap şi afectarea circulaţiei periferice.
Acizi graşi Omega-3 din peştele (somon, macrou, sardine) au acţiune antiinflamatoare. Preferă varianta preparării acestui tip de peşte la cuptor sau la aburi, pentru a beneficia de compuşii valoroşi. Pentru sănătatea oaselor, sunt esenţiale calciul, mineral prezent în lactate (lapte, sana, chefir, iaurt, caşcaval, telemea) şi vitamina D. Evită să mănânci prea multă carne, pentru că pentru că proteina animală favorizează procesul inflamator.
Un alt tip de artrită este guta, manifestată prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.
La recomandarea medicului, poţi lua suplimente pe bază de glucozamină (prezentă în cochilia scoicilor) şi condroitină (conţinută de cartilajul de rechin). Aceşti compuşi contribuie la formarea unor elemente articulare precum cartilajele, ligamentele şi tendoanele.
Când stai la calculator, menţine monitorul la o distanţă de 60 cm faţă de ochi.