Greşeli de evitat când iei medicamente. Unele le pot scădea eficienţa!

1 medicamente jpg jpeg

Mulţi dintre noi luăm medicamente, fie ocazional, fie în cadrul terapiilor de lungă durată, cum este cazul bolilor cronice. Este bine să ştii că eficienţa pastilelor poate fi influenţată de diverşi factori, cum sunt alimentele sau plantele medicinale.

Sucul de grepfrut interacţionează cu multe pastile

Fruct care are numeroase beneficii pentru sănătate, grepfrutul trebuie evitat când iei anumite medicamente, din cauza interacţiunilor posibile. De aceea, este recomandat să nu consumi suc de grepfut atunci când urmezi tratamente cu: antiaritmice, blocante ale canalelor de calciu, statine sau imunosupresive. Grepfrutul poate interacţiona cu peste 50 de medicamente. Unora le potenţează efectul, altora le scade acţiunea.

Laptele reduce eficienţa antibioticelor

Sursă de calciu, laptele face parte dintr-o alimentaţie echilibrată, dar este bine să îl eviţi dacă iei unele antibiotice precum tetraciclina, doxiciclina şi ciprofloxacina. Când iei astfel de medicamente, nu consuma lapte sau iaurt, deoarece pastilele nu îşi mai fac efectul. Se poate bea lapte sau mânca un iaurt după cel puţin jumătate de oră de la luarea medicamentului, dar în niciun caz înainte de administrarea acestuia. Alte medicamente care nu se asociază cu laptele sunt cele din categoria bifosfonaţilor, fluorul, metotrexatul, sărurile de fier, laxativele.  

Nu le combina niciodată cu alcoolul!

Combinaţia alcool – medicamente poate avea efecte periculoase pentru organism. Astfel, alcoolul le poate reduce eficienţa, le accentuează efectele secundare, scade capacitatea corpului de a le elimina, ceea ce duce la acumularea lor în sânge sau le poate face ineficiente. Totodată, pastilele pot amplifica efectele toxice ale alcoolului. În urma interacţiunii medicamentelor cu băuturile alcoolice pot să apară şi: afectarea hepatică, tulburările digestive, cefaleea, ameţelile, scăderea sau creşterea tensiunii arteriale, hemoragii cerebrale, iar în cazuri grave poate surveni inclusiv decesul. Majoritatea medicamentelor interacţionează cu alcoolul, inclusiv antiinflamatoarele, antihipertensivele, antidiabeticele, somnifere, unele antibiotice şi antiacide.

Sunătoarea nu face casă bună cu unele terapii

Plantă cu efecte benefice pentru sănătate (combate depresia uşoară, insomnia şi ameliorează problemele biliare), sunătoarea trebuie evitată cu 5 zile înainte de o intervenţie chirurgicală în care se folosesc anestezice. De asemenea, planta interacţionează cu antidepresivele şi cu medicamentele contra durerii. Sunătoarea trebuie evitată şi de cei care iau anticoagulante, medicamente pentru afecţiunile cardiace, pentru astm sau de cei care urmează chimioterapie.

Când poate scădea protecţia anticoncepţionalelor orale

Şi contraceptivele orale pot reacţiona cu unele alimente şi medicamente, ceea ce are ca efect scăderea eficienţei acestora. De exemplu, ceaiul de sunătoare, sucul de grepfrut, precum şi unele antibiotice cu spectru larg de acţiune (ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilină, eritromicină, tetraciclină şi claritromicină) pot reduce acţiunea anticoncepţionalelor orale.

Şi ora la care le iei contează

Pentru că metabolismul şi ritmul cardiac suferă modificări pe parcursul zilei, este indicat ca anumite pastile să fie luate la o anumită oră. Unii specialişti recomandă să fie luate seara, la culcare: antihipertensivele, statinele şi tratamentele pentru tiroidă. Dimineaţa ar fi momentul potrivit pentru bisfosfonaţi (medicamente indicate în osteoporoză) şi pentru tratamentele pentru reglarea ritmului cardiac. Medicamentele pentru refluxul gastric ar trebui luate înainte de cină, pentru a-şi face efectul când simtomele sunt agravate de poziţia de somn.

Atenţie şi la interacţiunile dintre medicamente!

Când urmezi mai multe tratamente medicamentoase în acelaşi timp, este posibil să apară unele interacţiuni. Dacă, de pildă, dacă urmezi un tratament de lungă durată (pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului rău sau pentru bolile cronice) este bine să ceri sfatul medicului în legătură cu tratamentul care poate fi urmat în caz răceală, gripă, diverse dureri sau în tulburări digestive, deoarece unele dintre medicamentele recomandate în aceste probleme pot interacţiona cu terapia de lungă durată.

INFO

Combinaţia alcool + antiinflamatoare poate creşte riscul de apariţie a ulcerului.

Ce mai trebuie să ştii

  • Cafeaua poate scădea eficienţa medicamentelor administrate în afecţiunile gastrice sau duodenale şi poate creşte efectul diureticelor.
  • Alimentele bogate în vitamina K (broccol, varză, spanacul) interacţionează cu anticoagulantele.
  • Citeşte prospectul medicamentelor, pentru a şti dacă acestea trebuie luate înainte, după masă sau în timpul mesei.

Citeşte şi: Care este doza maximă de paracetamol pe care o poţi lua