Fractura de şold: de ce apare şi cum se tratează. De ce este importantă recuperarea

1 fractura sold jpg jpeg

Fractura de şold poate avea consecinţe nefaste asupra organismului. În cazul producerii unui astfel de traumatism, tratamentul este complex, iar recuperarea face parte din terapie.

Căzăturile obişnuite sau accidentele casnice nu produc fracturi de şold la persoanele la care masa osoasă are densitate normală. Vârstnicii sunt însă susceptibili a suferi din cauza acestor accidentări, din cauza fragilităţii oaselor. După 40 de ani, masa osoasă se reduce progresiv, la menopauză rata de pierdere crescând până la 20%. Fracturile de şold sunt mai frecvente la vârstnici, pe fondul fragilizării oaselor. La persoanele cu vârsta peste 65 de ani, o simplă căzătură poate duce la apariţia fracturii de şold.

Adesea, fractura se produce la nivelul colului femural, mai exact porţiunea rotunjită de os care face legătura între osul coapsei (femur) şi bazin. Este cel mai grav tip de fractură, care afectează cu precădere femeile aflate la menopauză. La bărbaţi, cel mai frecvent tip de fractură a şoldului este cea de la nivelul masivului trohanterian, porţiunea superioară a osului coapsei. În cazul lor, traumatismele de acest fel apar mai târziu decât la femei, adică în jurul vârstei de 70 de ani.

Riscul de astfel de rupturi osoase este mai mare în sezonul rece, când asfaltul este alunecos. În cazul fragilizării oaselor pe fondul osteoporozei, inclusiv păşitul greşit poate conduce la o fractură de şold.

Ce soluţii de tratament există

În cazul producerii fracturii de şold, se recomandă chirurgia şi protezarea, mai exact înlocuirea articulaţiei şoldului şi a oaselor afectate cu o endoproteză. În condiţiile în care în jur de 38% dintre vârstnicii operaţie mor în primul an, persoanele în etate care nu fac această intervenţie au şanse aproape inexistente de supravieţuire, avertizează specialiştii. Riscul de deces este mare nu atât din cauza fracturii în sine, ci ca urmare a complicaţiilor date de imobilizarea la pat. Din acest motiv, în prima săptămână de la producerea fracturii ar trebui să se treacă la implantarea protezei. Cu cât se face mai devreme intervenţia chirurgicală, cu atât cresc şansele de supravieţuire, iar în prima săptămână după operaţie, persoana poate face deja primii paşi, ajutată de un cadru.

De ce este indicată fizioterapia

Din planul de tratament al fracturilor face parte şi fizioterapia. Înainte de intervenţia chirurgicală este bine să fie consultat un fizioterapeut pentru a primi recomandările necesare. Pentru rezultate optime, recuperarea poate începe înainte de operaţie. După ce pacientul primeşte aprobarea medicului postoperator, pacientul poate începe excerciţiile de mişcare şi de întărire. În primele faze ale recuperării, mişcările indicate de specialist ajută, printre altele, la reducerea durerii. Programul vizează şi restabilirea gamei de mişcare a articulaţiei şoldului, întărirea şi funcţionarea piciorului, îmbunătăţirea mersului şi obţinerea independenţei în activităţile zilnice. Recuperarea poate include masaj şi hidroterapie.

Cum le poţi preveni

Persoanele în vârstă care au risc crescut de a suferi o fractură de şold trebuie să consulte medicul pentru a primi cele mai bune recomandări adaptate. Este nevoie de respectarea cu stricteţe a tratamentului şi de evitarea factorilor predispozanţi. La cei cu osteoporoză, sunt indiacte suplimentele zilnice de 400-1.000 unităţi internaţionale de vitamina D, mai ales în sezonul rece, când expunerea la soare este redusă. Kinetoterapia, purtarea bastonului şi încălţămintea adecvată sunt, de asemenea, necesare pentru evitarea fracturilor.

INFO

Exerciţiile adaptate după operaţia de fractură de şold previn cheagurile de sânge.

Citeşte şi: Ce anunţă durerea de rinichi