Până la ce vârstă poți rămâne însărcinată?

În ziua de azi, ritmul vieții și obiceiurile diferite împing oamenii să amâne mereu timpul de planificare al unei sarcini. Multe femei se întreabă până la ce vârstă pot avea copii. Din pacate fertilitatea unei femei scade cu 5-10 ani inainte de menopauza. E gresita ideea generala ca fertilitatea dureaza pana la menopauza.

image

Conform statisticilor, vârsta medie a unei femei la nașterea primului copil este de 32 de ani. În societatea actuală însă unele femei planifică amânarea sarcinii și asta din cauza unor probleme de fertilitate. Multe cupluri se confruntă cu diferite probleme cum ar fi:

· Dificultăți legate de fertilitate masculină și fertilitatea feminină, sau combinația celor două

· Dificultăți de altă natură, sau care nu sunt cunoscute.  

După cum arată practica, cu cât o femeie are o vârstă mai înaintată, cu atât este mai dificil să rămână însărcinată. Totuși cu procedura FIV în București șansele de reușită sunt destul de mari, chiar și la cuplurile cu probleme de fertilitate.

Ratele de succes sunt impresionante în cazul unui tratament de reproducere FIV. Șansele de a ajunge la sarcină depind de diverse tratamente de reproducere și de tehnicile și echipamentele utilizate. În această Clinică de Fertilitate și Ginecologie Embryos există un laborator RUA de ultimă generație și lucrează o echipă foarte bună de medici specialiști care folosesc metode și echipamente avansate.

image

Ratele de succes ale unei clinici depind parțial și de sănătatea reproductivă și fizică a pacienților, de diferiți factori de infertilitate și vârsta mamei. Medicii spun că șansele de concepție scad odată cu înaintarea în vârstă, dar cu procedura FIV există posibilitatea de a avea un copil și în această situație. În fertilizarea în vitro (FIV), ratele de succes depind și de următorii factori:

· Calitatea ovulelor

· Cantitatea și calitatea spermei

· Vârsta pacientei.

Metoda în vitro este punerea in contact a ovulului cu spermatozoizii în condiții de laborator, deci în afara corpului femeii. FIV este o metodă eficientă și recomandată în special cuplurilor care au probleme cu infertilitatea. Se pare că acest lucru apare la multe femei, cauzele fiind:

· Bolile glandei tiroide, sindromul ovarului polichistic

· Structura anormală a organelor de reproducere

· Consecințele unor operații ginecologice, endometrioza

· Insuficiența ovariană prematură și altele.

Și în cazul bărbaților pot să apară anumite probleme ce țin de infertilitatea masculină. De exemplu, calitatea spermei poate fi scăzută sau spermatozoizii pot fi slabi, deci nu pot fi eligibili pentru fertilizarea naturală și nici pentru inseminare.

Femeile pot alege la această clinică un pachet FIV complet, care constă în următoarele etape:

· Se face întâi o prelevare de ovocite prin puncție transvaginală ecoghidată; efectul este relaxant, se realizează cu  anestezie (sedare usoara)

· În aceeași zi se face și recoltarea probei de spermă de la partener

· Apoi urmează prelucrarea materialului biologic în laborator, care constă în ovocite și spermatozoizi

· Se selectează acei spermatozoizii mai mobili, mai sănătoși și fertilizatori.

În acest caz fertilizarea se realizează  în două moduri: în mod clasic, prin FIV standard, sau dirijată prin FIV cu ICSI.

Alte etape importante ale procedurii în cazul pachetului FIV complet sunt:

· Cultivarea embrionilor pentru a se obține stadiul blastocist(embrion de ziua 5)

· Procesul nedureros, complex, de embriotransfer ghidat ecografic care se realizează cu un cateter fin și flexibil; astfel se ia embrionul și se depune în cavitatea uterină; acest proces cu ecografie abdominală presupune transferul unui singur embrion pentru a scădea riscul de complicații și sarcini multiple

· La final se realizează testul de sarcină.

O altă tehnică importantă în ziua de azi este înseminarea artificială. Aceasta se caracterizează prin simplitatea implementării și prețul mai puțin costisitor. Practica arată că înseminarea artificială are rate de succes mai mici în comparație cu fertilizarea în vitro.

Pentru persoanele cu probleme de fertilitate, metoda în vitro este o șansă de a avea proprii copii. Metoda este complexă și are șanse de reușită și la femeile cu vârsta mai înaintată. De obicei cuplurile care aleg fertilizarea în vitro sunt acelea care se luptă cu infertilitatea și care își doresc cu ardoare să devină părinți. Specialiștii confirmă siguranța și eficacitatea acestor tratamente și faptul că mereu au căutat să optimizeze procedura FIV. Cel mai important lucru explicat de ei este că metoda FIV nu dăunează cuplurilor și nici bebelușilor acestora.