M─âsurarea temperaturii bazale, un ajutor real ├«n conceperea unui bebelu┼č

1 temperatura bazala jpg jpeg

M─âsurarea temperaturii bazale este o metod─â eficient─â ┼či la ├«ndem├ón─â de a-┼úi cre┼čte ┼čansele s─â r─âm├ói ├«ns─ârcinat─â. Cum se face, ce fel de termometru s─â folose┼čti ┼či cum s─â interpretezi un grafic afl─â ├«n articol.

Pe parcursul unei luni, corpul nostru sufer─â numeroase modific─âri legate de ciclul menstrual. A┼ča cum profilul nostru hormonal variaz─â, ┼či temperatura corpului (numit─â temperatura bazal─â -TB, adic─â temperatura corpului diminea┼úa devreme, imediat dup─â trezire) se modific─â ├«n func┼úie de momentele-cheie ale ciclului menstrual, cum este ovula┼úia. Astfel, pu┼úin ├«nainte, ├«n timpul ovula┼úiei ┼či pu┼úin dup─â aceast─â perioad─â, temperatura corpului cre┼čte cu 0.15 -0.5 grade Celsius. ├Änseamn─â, ├«nsumat, ├«ntre 12 ┼či 16 zile. Temperatura ar trebui s─â ├«nceap─â s─â coboare ├«n prima zi a ciclului.

La ├«nceputul perioadei menstruale, nivelul temperaturii bazale este de 36,1 grade Celsius p├ón─â la 36,38 grade Celsius. Dac─â ├«ns─â temperatura ta este mai ridicat─â ├«n aceast─â perioad─â ┼či observi c─â lun─â de lun─â acest lucru se repet─â, nu te ├«ngrijora. Probabil corpul t─âu produce mai mult progesteron, care influen┼úeaz─â nivelul temperaturii bazale. Imediat dup─â ce se termin─â ciclul menstrual, vei observa cum temperatura scade. Important este ca valorile temperaturii s─â p─âstreze o regul─â de la lun─â la lun─â.

Când are loc ovulaţia?

De ce te ajut─â s─â cuno┼čti temperatura bazal─â? Ovula┼úia are loc, de regul─â, cu o zi ├«nainte ca temperatura bazal─â s─â ├«nceap─â s─â urce. Dar exist─â ┼či excep┼úii, c├ónd ovulul este eliberat cu c├óteva zile ├«nainte sau la o zi dup─â. Dac─â temperatura, ├«n maximul ei, a r─âmas a┼ča timp de trei zile, ├«nseamn─â c─â ovulul nu a fost fecundat. Dac─â temperatura r─âm├óne ridicat─â pentru mai bine de dou─â s─âpt─âm├óni atunci semne bune aduce barza. Temperatura r─âm├óne ridicat─â p├ón─â la ├«nceputul trimestrului 2 de sarcin─â.

Pa┼čii de urmat

Termometrul trebuie s─â aib─â diviziuni de 0.05 grade C

Ca m─âsur─âtorile s─â fie mai precise, ai nevoie de un termometru special de sticl─â, care are diviziuni mai mici, de 0.05 grade Celsius. Termomentrele pentru corp au diviziuni mai pu┼úine, astfel ├«nc├ót nu vei putea surprinde cu exactitate cre┼čterile u┼čoare. Dac─â mercurul se opre┼čte ├«ntre dou─â linii, noteaz─â valoarea mai joas─â.

De ce variaz─â?

Modific─ârile hormonale sunt responsabile de varia┼úiile de temperatur─â ale corpului nostru. Astfel, ├«n perioada dinaintea ovula┼úiei, corpul nostru produce estrogen, care are ca rezultat sc─âderea temperaturii. La ovula┼úie, intr─â ├«n scen─â un alt hormon feminin, progesteronul, care duce la cre┼čterea temperaturii bazale. Cum se opre┼čte secre┼úia de progesteron, ┼či temperatura bazal─â scade.