Biopsia de placent─â. Cum se realizeaz─â ╚Öi ce informa╚Ťii ne poate da

sarcina3 jpg

Biopsia de placent─â sau biopsia de vilozit─â╚Ťi coriale (CVS) este un test prenatal de diagnostic care detecteaz─â anomalii cromozomiale fetale, cum ar fi sindromul Down, precum ╚Öi o serie de anomalii genetice.

Se poate efectua mai devreme în sarcină, între săptămânile 11-14, comparativ cu amniocenteza care se efectuează numai după săptămâna 16 de sarcină.

ÔÇťPrin biopsie de placent─â se ob╚Ťin rezultate mai devreme ├«n sarcin─â, acesta fiind unul dintre cele mai importante avantaje ale acestei proceduri.

Biopsia de vilozit─â╚Ťi coriale nu este o investiga╚Ťie de rutin─â, aceasta poate fi indicat─â atunci c├ónd exist─â modific─âri ale testelor de screening prenatal sau c├ónd sunt cunoscute anumite boli ereditare ├«n familie.

De asemenea, biopsia de vilozit─â╚Ťi coriale este o investiga╚Ťie invaziv─â ce implic─â recoltarea de celule de la nivelul trofoblastului, ╚Ťesut care va deveni placenta ╚Öi are, de cele mai multe ori, o componen╚Ť─â identic─â cu cea a f─âtului. Recoltarea se face transabdominal, iar procedura ca atare dureaz─â 5-10 minute.

Scopul biopsiei de placent─â este ob╚Ťinerea unei mici cantit─â╚Ťi de ╚Ťesut placentar care s─â poate fi analizat─â ├«n detaliu ulteriorÔÇŁ, spune medicul ginecolog Anca Panaitescu.

Cum se face aceast─â procedur─â?

ÔÇťCur─â╚Ť ╚Öi dezinfectez pielea de pe abdomen ╚Öi sub ghidaj ecografic transabdominal identific pozi╚Ťia f─âtului, placentei ╚Öi a altor organe. Efectuez anestezie local─â ╚Öi sub vizualizare ecografic─â direct─â introduc un ac prin piele, prin peretele abdominal si peretele uterin, p├ón─â la placent─â. Folosesc aspiratia prin ac pentru a preleva o cantitate mic─â de ╚Ťesut placentar, pe care ├«l transfer direct ├«n mediu steril pentru transport si analiza ulterioara. Pocedur─â este considerat─â ca fiind sigur─â pentru mam─â ╚Öi f─ât, riscurile de avort fiind minime.

Biopsia de vilozit─â╚Ťi coriale este recomandat─â ├«n cazul unor sarcini cu riscÔÇŁ, mai spune medicul.

Indica╚Ťiile sale sunt variate, dar cele mai des ├«nt├ólnite sunt:

* Na╚Öterea anterioar─â a unui copil cu o afec╚Ťiune genetic─â

* Prezen╚Ťa unei afec╚Ťiuni genetice ├«n cuplu, fie ca ╚Öi form─â evident─â clinic sau ca purt─âtori ai unei muta╚Ťii

* Prezen╚Ťa unei afec╚Ťiuni genetice ├«n familia extins─â (p─ârin╚Ťi, bunici, fra╚Ťi sau surori)

* Testele de screening biochimice/ moleculare sugestive pentru o afec╚Ťiune genetic─â a f─âtului

* Ultrasonografia sugestiv─â pentru afec╚Ťiuni ale f─âtului

Biopsia de vilozit─â╚Ťi coriale nu poate eviden╚Ťia defectele structurale care nu sunt asociate cu o muta╚Ťie genetic─â sau un alt marker molecular la nivelul celulelor fetale. Investiga╚Ťiile ecografice sunt utile pentru depistarea anomaliilor structuralÔÇŁ, mai spune medicul.