Cum creşti copilului încrederea în forţele proprii. Sfaturi pentru părinţi

1 copil incredere jpg jpeg

Un copil care are o stimă de sine ridicată trece mai uşor peste perioadele dificile şi are o atitudine mai bună în faţa eşecurilor. Există câteva moduri prin care îi poţi spori încrederea în forţele proprii.

Se pierde uşor cu firea ori se înroşeşte? Îşi găseşte greu cuvintele, le pronunţă cu dificultate sau preferă să tacă şi să stea restras într-un colţ, îndeosebi atunci când nu se află printre cunoscuţi? Sunt semnele unui copil care nu are încredere în el însuşi. De ce contează atât de mult stima de sine? Atunci când va avea o decepţie, nu se va însingura, cu gândul că este ceva în neregulă cu el. Încrederea în sine îl va face şi mai sociabil, mai îndrăzneţ să lege prietenii, mai puţin predispus să ridice ziduri în relaţia cu ceilalţi din cauza unor oprelişti  cum ar fi nişte kilograme în plus sau o statură mai mică.

Îndulceşte criticile

Un copil timid, introvertit, cu o stimă de sine scăzută, are tendinţa să se închidă şi mai mult dacă este criticat prea aspru sau adesea. I-ar prinde mai bine să pui mai mult preţ pe calităţile lui decât pe defecte. Este constructiv să-l şi critici, dar modul în care o faci contează foarte mult. În locul unei replici care-l demoralizează cum ar fi: „Cum de n-ai salutat-o pe vecină nici de data asta?“, ai putea să ai o abordare pozitivă: „Sunt sigur că data viitoare nu vei mai uita! Ţi-am apreciat mereu politeţea!“. Vorbind cu el, îl vei ajuta să fie mai deschis cu cei din jur şi să-şi îmbunătăţească abilităţile sociale. Încearcă să-l înţelegi şi să-i dai timp să evolueze şi nu-l face să-i fie ruşine dacă face ceva diferit de ceea ce te aştepţi.

Lasă-l să înveţe din propriile greşeli

Asigură-l mereu că ai încredere în el. Tocmai din frica de a nu greşi sau de a nu dezamăgi, mulţi copii preferă să rămână în zona de confort, să nu îndrăznească să iasă din tipare, să obţină mai mult sau să rişte. Explică-i că-l iubeşti pentru ceea ce este, nu pentru alegerile lui. Uneori, nu strică să-l laşi să ia decizii sigur, chiar dacă greşeşte, pentru că va învăţa mai mult de pe urma greşelilor. Ai putea chiar să-i dai şansa de a nu face totul ca la carte, ca să nu mai fie exagerat de precaut şi rigid în privinţa respectării regulilor.

Acordă importanţă şi părerilor lui

Stima de sine se formează în timp, iar atunci când un copil ştie că este ascultat şi el, că opinia lui contează în casă, se simte mai stăpân pe forţele proprii. Creează-i ocazii să se implice în treburile familiei, să ia decizii, să facă sugestii pentru rezolvarea unor probleme. Oricât de mărunt ar fi acel lucru, dacă îi ceri părerea, se va simţi apreciat şi va vedea că şi el contează, ceea ce îi va creşte încrederea în sine.

Priveşte-l ca pe o fiinţă unică

Ştii prea bine că nimeni nu e perfect, însă, ca părinte, este tentant să-ţi doreşti ca odrasla ta să exceleze în toate şi să-l compari cu alţi copii de vârstă similară. Nu uita că fiecare are un anumite ritm de dezvoltare şi că nici măcar adulţii nu pot face totul bine sau să fie pe placul tuturor. Prin urmare, evită pe cât posibil să-i cântăreşti reacţiile, acţiunile, abilităţile, calităţile în funcţie de acelea ale altora. Compară-l cu el însuşi, cu acela care a fost cu câteva luni sau ani în urmă, când se afla într-o etapă depăşită deja. Îndeamnă-l şi pe el să fie mai bun decât a fost în trecut şi nu decât ceilalţi. Nu vei crea rivalităţi între el şi prieteni ori colegi, iar încrederea lui în tine şi în el însuşi va spori.

Pune-i în lumină reuşitele

În cazul multor copii cu încrederea de sine redusă sau timizi, atunci când se exprimă prin intermediul unor pasiuni dispar toate opreliştile pe care el însuşi le are în relaţiile cu cei din jur. Laudă-l pentru ceea ce face bine, indiferent cât de lipsit de importanţă ar părea pentru tine şi arată-i că are motive să fie admirat. Va începe să se deschidă către copii de vârsta lui mult mai repede dacă-l îndemni să vorbească despre reuşitele lui. Aminteşte-i ce apreciezi la el şi ce aptitudini poate să dezvolte cu succes. De asemenea, nu ezita să-i spui mai des „Sigur că poţi să faci asta!‟. Este important şi să dublezi cuvintele cu multă răbdare şi să-i dai tot timpul necesar pentru a face lucruri fără să-i dai vreun ajutor. Demonstrează-i că poate face orice, fără ajutor, cu condiţia să nu renunţe cu uşurinţă.

Citeşte şi: Educaţia pozitivă: ce este şi cum îl ajută pe copil

Reţine!

Animalele de companie, mai ales câinii, îi ajută pe copii să devină încrezători, mai comunicativi şi să empatizeze mai uşor.

Pont

Înscrie-l la un curs de actorie, dans sau susţine-l să practice un sport pentru a-i da mai multă încredere în el.