Simptome ale copiilor care nu trebuie neglijate

image

Este normal ca părinții să se îngrijoreze în legătură cu simptomele care apar la copii. Anumite manifestări implică însă o atenţie sporită.

Febră mare și dureri de cap severe

Copiii fac adesea febră din cauza infecţiilor. Când o febră mare este însoțită de o durere de cap atât de severă încât copilului tău îi este greu să-și țină ochii deschiși, este un semn al unei probleme mai mari.

Consultă imediat medicul pediatru pentru a exclude o afecțiune mai gravă, cum ar fi meningita. Dacă nu este tratată, meningita poate provoca complicații semnificative și, în cazuri severe, chiar deces.

Probleme ale vederii

Dacă bebelușul tău nu pare să se concentreze niciodată pe obiecte sau îi este greu să găsească obiecte apropiate, cum ar fi fața sau mâna, anunță medicul pediatru. Urmărește la copiii de vârstă școlară semne cum ar fi mișcarea ochilor, dificultăți la citit sau așezarea prea aproape de televizor.

Când copilul nu are rezultate şcolare bune, trebuie să vă asigurați că vede bine la tablă. Mulți copii sunt etichetați în mod greșit ca fiind indisciplinați și netatenți, uneori pot fi chiar diagnosticați cu ADHD, atunci când au de fapt o vedere slabă. Frecarea constantă a ochilor este un alt semn al potențialelor probleme de vedere.

Durere abdominală

Durerile de stomac pot părea obișnuite pentru unii copii, dar durerea în abdomen poate semnala o problemă mai gravă dacă apar și simptome precum: vărsături, diaree, sensibilitate la atingerea stomacului. De exemplu, acest tip de durere abdominală ar putea semnala o afecțiune precum apendicita. Diferența-cheie dintre apendicită și un virus stomacal este că, în apendicită, durerea abdominală se agravează în timp.

image

Oboseală extremă

Este un simptom care nu trebuie ignorat. În cazul în care copilul prezintă simptome de oboseală sau nu pare să aibă energia obișnuită pentru o perioadă lungă de timp sunt posibile cauze precum anemia, sindromul de malabsorbție și depresia.

Probleme de respirație

Pot fi simptom al existenței astmului. Semnele revelatoare includ dificultăți de respirație când joacă un joc de echipă sau face exerciții fizice, un şuierat când expiră, dificultăți de respirație sau recuperare greoaie după o infecție respiratorie.

 Pierdere în greutate

Ușoare fluctuații ale greutății unui copil sunt, în general, normale. Însă pierderea în greutate dramatică și neintenționată ar putea fi un semn al unei probleme. Dacă observi o scădere bruscă și inexplicabilă a greutății copilului, este important să mergi cu el la pediatru.

Sete extremă

Dacă observi o nevoie nesățioasă a copilului de a bea apă, ai în vedere că poate fi un semn al unei probleme de sănătate precum diabetul. Alte simptome de diabet includ urinare crescută, foame extremă, pierdere în greutate și oboseală. Dacă oricare dintre aceste simptome este prezent, trebuie să ajungeți la medicul pediatru.

Obținerea unui tratament timpuriu pentru o nouă afecțiune poate face o mare diferență. Diagnosticul și tratarea afecțiunii poate ajuta la prevenirea complicațiilor viitoare. 

Vezi şi: Simptome care anunţă diabetul la copii

Lipsa de răspuns la sunetele puternice

Nou-născuții și bebelușii nu pot spune dacă nu aud corect. De asemenea, ei nu răspund la stimuli așa cum ne-am aștepta. Dacă observi că cel mic nu este deranjat de sunete sau nu răspunde la sunetele puternice, fă o programare la medicul pediatru pentru a verifica dacă există probleme de auz. În mule materinități, se fac teste auditive la nou-născuți, tocmai pentru a depista astfel de probleme.