Simptome care anunţă diabetul la copii

1 diabet copii jpg jpeg

Un diagnostic precum diabetul schimbă obiceiurile pe viaţă. Când este vorba de copii, grijile sunt şi mai mari. Setea excesivă este un simptom sugestiv de boală, însă sunt şi alte semne care ar trebui să le dea de gândit părinţilor.

În ţara noastră, numărul cazurilor de diabet de tip I (insulino-dependent) la copii sunt în creştere, arată statisticile. Boala, care este cea mai frecventă afecţiune endocrină la copii, este caracterizată de creşterea cronică a glicemiei, ca urmare a alterării sau perturbării secreţiei de insulină. Potrivit medicului primar pediatru Corina Cîlcic, probabilitatea de a dezvolta diabet zaharat este egală atât la fete, cât şi la băieţi. Afecţiunea poate apărea la orice vârstă, inclusiv la micuţii care au doar câteva luni.

Setea excesivă şi mersul des la toaletă, printre simptome

La copii, boala poate fi mai greu de depistat decât la adulţi. Debutul afecţiunii poate fi rapid, acut sau lent. Simptomele cel mai des întâlnite sunt setea excesivă şi poiluria (creşterea cantităţii de urină în 24 ore, ceea ce înseamnă şi mersul mai des la toaletă ). Totodată, mai apar durerile de cap, scăderea continuă în greutate, oboseala, un apetit scăzut sau, dimpotrivă, creşterea apetitului şi pofta exagerată pentru dulciuri. Copilul mai poate avea şi stări de iritabilitate, aparent inexplicabile. Dacă observă astfel de simptome, părinţii trebuie să meargă cu cel mic la un consult de specialitate.

Investigaţiile necesare

În urma unor examene amănunţite, printre care glicemia si glicozuria (măsurarea nivelului de glucoză din urină), medicul stabileşte diagnosticul. Mai pot fi necesare şi alte investigaţii, cum ar fi teste ale funcţiei renale si ale celei tiroidiene. La copii, diabetul zaharat tip I este insulin-dependent, astfel încât, dupa stabilirea diagnosticului, este foarte importantă stabilirea regimului alimentar şi a tratamentului cu insulină adaptat fiecărui pacient în parte, atât în ceea ce priveşte dozele, cât şi tipul de insulină.

Primul născut, risc mai mare de diabet

Se pare că riscul de apariţie a diabetului zaharat ar fi mai mare în cazul primului copil născut. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, la care au participat 85 de copii fără probleme de sănătate. Dintre aceştia, 32 erau primii născuţi în familie. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceşti copii au o probabilitate mai mare de a face boala din cauză că au mai multe dificultăţi în absorbţia zaharurilor din organism, ei având sensibilitatea la insulină cu 21% mai redusă.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatru, Spitalul Sanador

Diabetul este o afecţiune care poate fi însoţită de numeroase simptome. Acestea pot fi acute (precum hipoglicemia, hiperglicemia sau cetoza) sau cronice, precum manifestările renale, oculare, vasculare  sau neuropatia diabetică, la vârste mai înaintate. Fiind vorba de o boală cronică, atât copiii cât şi familia acestora sunt incluşi în programe speciale de urmărire, pentru a evita sau pentru a întârzia cât mai mult apariţia complicaţiilor.

CIFRĂ

3.000 de copii din ţara noastră sunt diagnosticaţi cu diabet. Aproximativ 60% dintre ei au vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.